Slik slipper du unna dyre flybilletter

Mange gjør disse tabbene. Det koster dem dyrt

Betaler du for mye for flysetet ditt? Sjekk tipsene.       Foto: Odd Roar Lange

Betaler du for mye for flysetet ditt? Sjekk tipsene. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): De fleste er sitt egen reisebyrå når det kommer til bestilling av flybilletter. Men passer du på å ikke gjøre disse feilene

Du bestiller for sent

Jeg har gjennom de siste månedene fulgt prisutviklingen på en rekke reiser inn og ut av Norge, og mellom norske byer. Feller for dem alle er at de har lavest pris 50-70 dager før avreise. Deretter en det en jevn, men liten økning de kommende ukene mot avreisetidspunktet.
Noen av reisene hadde et prisfall (10-20 prosent) ca 25 dager før avreise, før de igjen økte. Og nesten samtlige gjorde en solid prishopp når det var én uke igjen til avreise. Det synes ikke å være noen spesiell ukedag som er billigere enn andre når det kommer til flybestilling. Når det gjelder reisedag så er det imidlertid mye å spare. Mer om det senere.

Lavprisselskapene har ofte noen «skjulte prisfeller».             Foto: Odd Roar Lange

Lavprisselskapene har ofte noen «skjulte prisfeller». Foto: Odd Roar Lange

Du skriver feil navn

Å endre navn på billetter kan koste deg dyrt. Pass derfor på at navnet i billettbestillingen skrives nøyaktig slik det skrives i passet ditt (eller slik det skal skrives på engelsk). Noen datamaskiner husker den forrige bestillingen som ble gjort og det kan ved en glipp snike seg inn navnet på et annet familiemedlem.

Du skriver feil dato

Det høres så selvsagt ut: Men dobbeltsjekk at du har skrevet riktig dato før du trykker på bestilling.

Du bestiller med feil kort

Ikke bruke vanlig bankkort (debetkort) når du bestiller flybilletter. Bruk kredittkort, fordi dette gir deg en ekstra sikkerhet (reiseforsikring) dersom noe går galt på turen.

Du bestiller til feil flyplass

Husk å sjekke at du faktisk kommer til rett flyplass. Og riktig flyplass trenger ikke være den største og nærmeste. Mange byer er «omringet» av flyplasser, og skal du f.eks. til London så bør du sjekke om det er store prisforskjeller på å reise til Gatwick fremfor Heathrow.

Du bestiller på feil nettside

Ikke bestill flybilletter gjennom såkalte søkemotorer som lover deg rekordbillige flybilletter. Disse legger ofte på en rekke gebyrer for tjenester som du ikke trenger. Søkemotoren Bravofly er en versting når det gjelder å ikke svare på henvendelser fra kundene, og de legger til et avbestillingsgebyr som først dukker opp etter at du har gjennomført bestillingen. Pengene for denne får du aldri tilbake.

Du glemmer dette

Husk å lese vilkårene for flyselskapet. Dette gjelder spesielt for lavprisselskap som har ulike, og ofte uvante, vilkår. Det kan gjelde bagasjestørrelse, vekt, utprinting av billetter etc.