Du kan få tilbake tusenlapper etter ferien - på fem minutter

Hvis du glemmer dette så går du glipp av veldig mye penger

Husk å få stemplet papirene før du sjekker inn på flyplassen ved hjemreise. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Er du blant dem som synes at kontoen pleier å være veldig tom etter storbyferien - på grunn av litt for mye shopping? Da er dette tipset nyttig før du drar på din neste reise. For nå kan du få mye penger tilbake - hvis du vil.

Få momsen tilbake

Tax-freebutikker er ikke noe du bare finner på ferger, havner og flyplasser.
37 forskjellige land over hele verden er nemlig med i taxfree-refund-ordningen som gjør at du kan handle i vanlige butikker og å få tilbake momsen etter handelen.

Nå gjelder riktignok ikke ordningen for nordmenn når vi handler i de andre nordiske landene, derfor er det bare i 32 av landene du kan gjøre deg nytte av denne formen for taxfree-handel.

Men, det gjør likevel godt for kontoen dersom du benytter momsrefusjonen smart.

Mange flyplasser - og en del kjøpesenter - har eget kontor for taxfree-refund.
Foto: Odd Roar Lange

Disse er med i ordningen

Det er butikker som selger det som regnes som vanlige turistvarer som omfattes av momsrefusjonen. Se etter taxfree-shoppingmerket når du går inn i butikken eller ved kassa.

Eller spør de som jobber der om butikken er med i ordningen. Reiseutstyr, småelektronikk, klær, sko, smykker, sminke, gullsmeder og gavebutikker er typiske butikker som gjør at du kan gjøre et moms-kupp etter handelen.
Ta med deg passet ditt når du handler, fordi du blir bedt om å vise dette. Deretter fylles ut et spesielt skjema som kvitteringene festes til, og deretter stemples. Dette skjema må du få stemplet på nytt hos tollerne på flyplassen/grensestasjonen før du forlater det aktuelle landet. Deretter postlegger du skjema/kvitteringer. Og så er det bare å vente på at momsen tilbakebetales til den kontoen du har oppgitt. 

Slik er regnestykket:
Hvis momsen som legges til varene i butikken er 20 prosent, så får du tilbake 16,7 prosent av det du betalte.

Har du handlet for 6000 kroner så får du altså tilbake 1002 kroner.

Noen minstesatser

Momssatsene er litt ulike fra land til land. Det samme gjelder reglene for hva som er minstebeløpet du må handle for. Men her har du noen viktige land.

• Frankrike kr 1640
• Hellas kr 1130
• Italia kr 1150
• Kroatia kr 920
• Nederland kr 470
• Spania kr 840
• Storbritannia kr 340
• Tyrkia kr 310

Si japp til app

Dersom du er smart så laster du ned tax-free-shopping-appen på smarttelefonen din, og legger inn de aktuelle opplysningene om deg der. Da går handelen mye raskere, og du slipper å manuelt måtte fylle ut et papirskjema hver gang.
Global Blue og Premier Tax Free er to veldig godt utbygde system.
Husk å be om at pengene skal tilbakebetales til kontoen din. Dersom du heller velger kontant utbetaling