Derfor skal du si nei når hotellet ber om kredittkortet ditt

Denne reisetabben kan blir skikkelig dyr - for deg.

IMG_6083.jpg

(ODD ROAR LANGE): De fleste av oss bestiller hotellopphold i Norge og utlandet via nettside eller kanskje en app . Men noen ganger er det mer praktisk å bestille via telefon eller mail. Det kan nemlig være mulig å få en bedre pris ved direktekontakt med hotellet fremfor å få gjennom bookingsidene deres. 
Da skal du passe på - og ikke gjøre denne tabben. 

Dette er historien: Hotellgjesten fra Trondheim skulle denne uken bestille hotellrom for seg og kjæresten ved et av de mest kjente hotellene på Østlandet. På hotellets bookingside stod det «utsolgt», men gjesten sendte allikevel en epost til hotellet og fikk svaret:

Grunnen til at det har kommet opp fullbooket på nett er nok fordi vi har få rom igjen denne helgen. Men vi har ledig dobbeltrom for totalt 3060,- NOK for perioden du forespør. Ønsker du å booke dette?

Gjesten svarer: ja

Og får ny mail:

Hei NN
For å booke deg inn trenger jeg telefonnummer, samt kredittkortnummer med utløpsdato som en garanti. Så fort jeg mottatt dette sender jeg deg bekreftelse.
Ha en fin dag!

Gjesten tar grep

Deretter tar hotellet telefonen og ber i stedet gjesten om å oppgi dataene over telefon. Mens gjesten på sin side ber om heller å få tilsendt en bookinglenke (secure-lenke) slik at han kan legge inn kontonummer på en sikker side. Men får avslag.

Nå har det seg slik at ting ofte løser seg hvis du er hyggelig. Og etter en samtale blir de enige om at bestillingen allikevel skal godkjennes og at gjesten betaler ved ankomst...
Dermed endte det godt. 

Dette sier banken

— Du skal aldri oppgi kredittkortnummer, utløpdatoen eller slik informasjon i epost eller over telefon, sier en erfaren bankkunderådgiver til Thetravelinspector.

— Informasjonen vil ligge usikret og lett tilgjengelig for svindlere, og det er altfor mange nordmenn som slurver når de bruker kredittkortet. Du skal kun legge inn dette via nettsider som har https (merk s-en) først i nettadressen. Og aldri via mail eller telefon. Dette gjelder både til norske og utenlandske hotell. For vet du egentlig hvem mottar eposten du sender,  eller som har ringt deg opp?

— Nordmenn er alt for godtroende. Særlig når de øyner sjansen til en usannsynlig god handel. Da mister de sunn fornuft og blotter bankinformasjonen til feil personer, mener kunderådgiveren.

Noen ekstra tips:

Husk alltid å dekke til terminalen med den ledige hånden når du betaler og taster inn pinkoden, og bruk alltid ekstra passord når du skal betale med kredittkort via netthandel.
Og det er lurt å slipe/skrape bort den tresifrede koden (etter at du har pugget den) bak på kredittkortet - så reduseres risikoen for misbruk hvis du mister kortet - eller det blir stjålet.

Derfor skal du betale reisen med kredittkort.

Fikk du med deg denne?