Denne idyllen skjuler en «feriebombe»

Ødelegger ferien for mange - slik unngår du det

Dersom du ofte plages av ørebetennelse bør du være varsom med bassengbading i varme strøk.
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Har du hatt ørebetennelse så glemmer du det aldri. Og i disse dager får reiseforsikringsselskapene en skred av henvendelser fra nordmenn som har fått ferien ødelagt av ørebetennelse.
Infeksjonssykdommer som lungebetennelse og ørebetennelse, som er gjengangere hos forsikringsselskapene. Noen ganger er det såpass alvorlig at det ender med sykehusinnleggelse, intensivbehandling eller det som regnes som ekstraordinær hjemtransport, det vil si fremskyndet, utsatt eller assistert hjemreise.

Etter den søte kløe kommer kanskje den vonde ørebetennelsen. Foto: Odd Roar Lange

Kvinner rammes oftest

Enkelte mennesker rammes oftere enn andre av betennelse i øregangen. Noen får det hvert eneste år, mens andre knapt nok kjenner til problemet i det hele tatt.  Vann, varme og fuktig miljø er ofte årsaker som øker risikoen og undersøkelser viser at kvinner rammes oftere enn menn. Dette fordi de har trangere øreganger.
Mange basseng i syden er rene bakteriebomber fordi renholdet er dårlig, bruken av klor eller salt i bassenget er mer tilfeldig enn du ønsker å tenke på, og utskifting av vann skjer for sjelden. Øregangsbetennelse utvikles lett ved solferie utenlands pga. mye bading og et varmt, fuktig miljø.

Her er noen gode tips

  • Hvis du må ha kontakt med vann eller hvis du oppholder deg i varmt og/eller fuktig klima, kan du behandle med Otinova ørespray. Bruk ørepropper eller uvasket bomull når du bader.

  • Tørk ørene etter dusj og bad.
    Tørk øret med toalettpapir (ikke bomullspinner) etter dusj og bad. Dra øret oppover-bakover-utover.

  • La være å pirke deg i ørene.

  • Forviss deg om at du ikke har vokspropper, i så fall kan vannet bli sittende fast bak voksproppen og forårsake øregangsbetennelse (bruk ørevoksløsende middel, rengjør ørene hos lege).

    De første symptomene på øregangsbetennelse er ofte kløe og irritasjon i ørene. Allerede da bør du:

  • Avstå fra bad og andre vannaktiviteter.

  • Unngå såpe og sjampo.

  • Har du ordentlig vondt, langvarige eller tilbakevendende plager, er det fornuftig å kontakte lege.

  • PS: Ha alltid reiseforsikringen i orden og husk å ta med Europeisk Helsetrygdkort for alle som deltar på reiser i Europa.

  Kilde: Otinova.no/helsedirektoratet/Apotek1/Europeiske Reiseforsikring