Den smarte måten for å få bord på en Michelin-restaurant

Hit skal du reise for de aller beste matopplevelsene i 2019

Wassim Hallal og Frederikshøj restaurant i Aarhus. Jeg besøkte ham dagen før årets stjerneutdeling, som før første gang ble holdt utenfor en hovedstad.

Wassim Hallal og Frederikshøj restaurant i Aarhus. Jeg besøkte ham dagen før årets stjerneutdeling, som før første gang ble holdt utenfor en hovedstad.

(ODD ROAR LANGE) : Tre restauranter med tre stjerner, 10 restauranter med to stjerner, 51 restauranter får et nytt år med én stjerne, fire nye 1-stjerners restauranter i år og 34 Bib Gourmand-restauranter (anbefalte restauranter med høy kvalitet for pengene), hvordan tre nye i år. Dette er fasiten etter årets Michelinrestaurantkåring i den danske byen Aarhus.
Den danske byen har foreløpig fire én-stjerners restauranter, men restaurant Substans stenger senere i vår, for å flytte i nye lokaler og gjennoppstår - uten stjerner - om ett år.
Det ble selvsagt stor jubel da alle de norske stjernerestaurantene beholdt sine utmerkelser, mens trondheimresturantene Fagn og Credo mottar én stjerne i den nordiske Michelinguiden.

Med berømmelser og stjerner kommer gjerne også lange ventelister for gjester som vil ha bord. Her er noen gode tips på hvordan du skal lykkes med å prøve en eller flere av Michelinrestaurantene i år.

Spektakulære opplevelser. Michelinrestaurantene gir deg noe ekstra. Som her, på Frederikshøj. Foto: Odd Roar Lange

Spektakulære opplevelser. Michelinrestaurantene gir deg noe ekstra. Som her, på Frederikshøj. Foto: Odd Roar Lange

° Bestill tidlig. Mange av dem har månedlange ventelister. Og noen har ikke åpnet for reservasjon for andre halvår ennå. Husk å sette på alarmen på telefonkalenderen din.
° Vår fleksibel. Fredager og lørdager er ofte svært populære kvelder.
Sjekk om det kan være ledig på ukedager.
° Sjekk avbestillinger. Ta kontakt med din favorittrestaurant minst en gang per uke. Sjekk opp eventuelle avbestillinger. Husk at disse kan komme på svært kort varsel, og det kan by seg muligheter fordi restaurantene heller selger bordet til den som tar kontakt fremfor å jobbe seg nedover på ventelista.

° Les deg opp på forhånd. Å besøke en Michelinrestaurant er en annerledes matopplevelse. Du vil få mye mer ut av denne dersom du leser deg godt opp på forhånd. Sjekk hva de har på menyen, på vinkartet, og tidligere reportasjer. Men - vær forberedt på å bli overrasket. Restaurantene bruker sesongaktuelle råvarer - og kan endre menyen på kort varsel.

Heidi Bjerkan fra Credo og Jonas André Nåvik fra Fagn. Foto: Odd Roar Lange

Heidi Bjerkan fra Credo og Jonas André Nåvik fra Fagn. Foto: Odd Roar Lange

Hva er Bib Gourmand

Bib Gourmand er Michelin-symbolet på at restauranten serverer kvalitetsmat til en god pris. Restaurantene med en Bib Gourmand viser seg alltid å bli populære blant leserne, både lokalt og globalt, da den belønner god og rimelig mat. I år er det tre nye Bib Gourmand-restauranter i årets guide, hvorav to er i Danmark: Selma i København og Moment i Rønde like utenfor Aarhus samt Skál! i Reykjavik, Island. Dermed er det 34 restauranter med en Bib Gourmand i 2019-guiden. Jeg besøkte Moment for lunsj denne uka, og kommer tilbake med egen reportasje herfra litt senere.

I tillegg til Trondheim, som er i guiden for første gang, får Aalborg og Rønde i Danmark, Grindavik på Island, og Kosta i Sverige sin debut i guiden. Totalt har 30 nye restauranter blitt lagt til i denne utgaven av MICHELIN Guide Nordic Countries 2019.

IMG_0993.jpeg

De attraktive stjernene

I Guide Michelin gis maten karakter (og bare maten) med stjerner.
Karakter for service, miljø og øvrige inntrykk belønnes med bestikk (1 - 5 bestikk).
Hotell belønnes på samme måte for sitt miljø/sin komfort med hussymboler i ulike størrelser.
Røde bestikk og hussymboler gis til spesielt hyggelige etablissementer. 
- Tre stjerner i Guide Michelin betyr at en restaurant er "verdt en reise i seg selv", 
- to stjerner betyr at restauranten er "verdt en omvei", 
- mens én stjerne betyr at det er en "eksepsjonelt bra restaurant i sin kategori". 
Hvordan bedømmes dette?

Stjernene deles ut kun basert på maten som serveres. Inspektørene benytter fem kriterier i bedømmingen: 
1. Kvaliteten på råvarene 
2. ”Håndverket” – dvs. smaken og tilberedningen 
3. ”Personligheten” – dvs. hvor godt kokken har lykkes med å finne sitt eget uttrykk 
4. Valuta for pengene 
5. Kvalitet over tid – det skal være en like fantastisk opplevelse uansett når du besøker restauranten. 
Hvem er inspektørene, og hvordan blir man inspektør?

Ofte har Guide Michelin-inspektørene selv en solid grunnutdannelse fra restaurant- eller hotellskoler og flere års erfaring fra bransjen. Deretter gjennomgår de en seks måneders internopplæring der det skapes et felles syn på hvordan mat skal bedømmes og de ulike kriteriene. Bedømmingen skal være lik uavhengig av hvilken inspektør som besøker en restaurant.
Til slutt besøker man restauranter sammen med en erfaren inspektør over en periode på flere måneder for å sikre at bedømmingen foregår på samme måte av alle inspektører.
Og så foretar de sine egne inspeksjoner. 

Skjermbilde 2019-02-18 15.37.14.png

Alle Guide Michelin-inspektører er anonyme for at leserne av guiden skal være trygge på at inspektørene ikke får noen spesiell service, men behandles på samme måte som en hvilken som helst gjest.
Anonymitet og uavhengighet er viktig for å sikre Guide Michelins rykte. 
Men inspektørene kan presentere seg når de skal forlate restauranten. Og de gjør det, bekrefter flere topprestauranter overfor Thetravelinspector.n0

Guide Michelin eller Guide Rouge?

Guide Michelin! Med tillegget for det geografiske området som guiden omfatter. Den guiden som omfatter de nordiske landene, heter The Michelin Guide Nordic Countries og kom i 2019 ut for sjette gang..
Det finnes landguider – for eksempel Guide Michelin France og byguider, for eksempel Guide Michelin London.
Nytt fra 2006 er at Guide Michelin nå også omfatter byer utenfor Europa. Først ut var Guide Michelin New York City 2006. Michelin produserer også grønne guidebøker som er mer turistguider.

Prøv dette

Guide Michelin tilbyr et utvalg hoteller og restauranter i ulike prisklasser. Visse restauranter belønnes med en «Bib Gourmand», som indikerer at det er en bra restaurant som serverer god mat til rimelige priser.
I Frankrike serverer for eksempel alle Bib Gourmand-restauranter treretters middagsmenyer for under EUR 35.
I Guide Michelin New York City finner du en kategori av restauranter der du kan spise middag for under 25 dollar.
Så guiden hjelper leserne å havne på rett sted når de kommer til en ny by og ikke vil spise på typiske «turistrestauranter».

The Michelin Guide Nordic Countries på din mobil

Nå kan du også laste ned The Michelin Guide Nordic Countries som en applikasjon til din iPhone eller Android-telefon.

Les mer om hvordan du kan laste Guide Michelin-appen her