Ellinors (5) reise startet her. Så fant de ut at hun måtte drepes

Jeg håper det aldri skjer igjen. Men jeg føler meg ikke trygg

Slik ser snublesteinene ut. Ellinor skal aldri bli glemt.                                     Foto:  Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Det er ikke så mye med Rosenborggata i Oslo, egentlig. Som en sidegate til den ganske mye mer kjente og trafikkerte Bogstadvegen er det lett å haste forbi. 
Og selv om du stikker inn Rosenborggata og tar turen til Fagerborggata/Pilestredet så er det også lett å gå glipp av noe viktig: Nedfelt i asfalten - utenfor nummer 15 - ligger disse tre «steinene», som er såkalte snublesteiner.

Hva er det, egentlig?

Foreløpig er det 757 av dem rundt om i Norge. Og tre av dem ligger altså i Rosenborggata i Oslo.
Jeg oppdaget dem ved en tilfeldighet. Og ble nysgjerrig og ville finne ut mer. Da jeg fant historien fikk jeg en klump i magen. 

Ved Rosenborggata 15 finner du steinen med navnet til Ellinor Miriam Meiran - som ble gasset ihjel i Auschwitz - fem år gammel. 

Her bodde også Hans Jellinek og Jakob Bernhard Meiran.

Dette skriver Det Jødiske Museet om Snublesteiner

«Et menneske er ikke glemt, før dets navn er glemt»

Dette sitatet fra Talmud har den tyske kunstneren Gunter Demnig hentet som overskrift for kunst og minnesmerkeprosjekt Stolpersteine eller Snublesteiner.
Hver stein er utformet som en brostein 10x10cm, belagt med en messingplate der navn, fødselsår, deportasjonsår, dødsdato- og sted er inngravert. Hver stein representerer ett enkeltmenneske, ett individ. Steinene støpes ned i fortauet på steder der jøder eller andre ofre for nazismen bodde eller arbeidet fram til de ble deportert og drept.

SNUBLESTENER ER MER ENN ET MINNESMERKE

Vi kan ikke gi våre slektninger livet tilbake, men vi kan gi navnene deres nytt liv.

Jødisk Museum i Oslo har brakt prosjektet til Norge og legger steiner for de jødiske ofre for Holocaust. De første ble lagt i 2010 i Calmeyersgate 15, der museet er etablert i en forhenværende synagoge. I leiegården foran synagogebygget bodde det i 1942 i alt 28 jøder, hvorav flere var flyktninger fra Europa. 19 av de 28, derav flere barn, ble deportert og drept i Auschwitz.
Alle de 19 har fått hver sin snublestein i fortauet utenfor. Calmeyersgate 15 er den adressen i landet hvor flest jøder ble arrestert på ett og samme sted.

Snublesteiner finnes i dage mange steder i landet.

Via denne nettsida kan du søke på navn og steder. Og hvis du har lyst: skriv gjerne i kommentarfeltet om du vet om steder hvor det finnes snublesteiner i Norge.
Og her kan du lese om de siste steinene som nettopp er satt ned.

Den viktige historien

Hvorfor dette er Oslos viktigste turistattraksjon?
I hovedsak to grunner: Den ene er at det er viktig å aldri glemme.
Og - jeg er dessverre ikke trygg på at historien ikke kommer til å gjenta seg hvis vi ikke passer veldig godt på. Nazistene har begynt å marsjere i gatene igjen!