Slik får du sove godt den første natten på hotell

Er du blant dem som sliter med å få sove på et nytt sted? Her er tipsene

Hjelp, jeg får ikke sove.                                                      Foto: Odd Roar Lange

Hjelp, jeg får ikke sove.                                                      Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Ingenting er mer frustrende enn fin reise, flott hotellrom, god seng - og så får du ikke sove. Eller, hvis du får sove så er det igjen en førstenatt med dårlig søvn. 

Sover du godt til fuglekvitter?
Da kan dette være noe for deg.  Kanskje liker du regnvær mot vinduet, bølger i havet eller tropiske skoglyder. I så fall skal du laste ned gratisappen White Noice - sounds for sleep and relaxation. Her velger du selv den lyden du liker å sovne til. Du kan også bruke utvalgte lyder til vekkerklokken din.

Finn det stilleste rommet
Med mindre du sover beste når du hører lyder og støy så skal du be om et hotellrom høyt oppe og et stykke unna heisen. Ring gjerne til hotellet dagen før du ankommer - og dermed før de fordeler rommene - og forklare dem at du sliter med å sove. Rom mot bakgården er selvsat å foretrekke fremfor ut mot gata. 
Dette er det viktigste på hotellrommet.

Finn den perfekte romtemperaturen
Moderne hotell lar deg ikke åpne vinduet på rommet, fordi det er energikrevende for hotellet. Jeg prøver å unngå slike hotell. Men hva er den beste temperaturen å sovne i? Her er selvsagt smaken og vanene ulike. Men tester viser at 16-18 grader er det ideelle. Husk å stille ned romtemperaturen på hotellet minst en halvtime - helst en time før du legger deg.
Visste du at å ta på seg kalde sokker hjelper hvis du synes det er for varmt i sengen?

Den dårlige puten
Putefavoritter er individuelle, og flere og flere hotell har nå en putemeny du kan velge mellom. Den puten som ligger i sengen er ofte den mest slitte. Sjekk om det er en annen og mindre brukt i skapet på hotellrommet. Ikke vær redd for å be resepsjonen om en ny pute. Et annet triks er å rulle et håndkle til en rull og legge det inn i den nedre enden av putevaret. Bae prøv, så skal du se at det fungerer.

Dårlig luft
Å komme inn på rommet sent om kvelden og merke at det er dårlig å stillestående luft er ikke akkurat det som bedrer sjansen til å sove godt. Vet du hvordan du best får økt luftsirkulasjon?
Her er tipset: Åpne vinduet, sett aircondition på fullt og skru på varmt vann i dusjen. Sørg for at døren til badet er åpen. 

En god natts søvn kan være forskjellen på en god og mindre god reise. Foto: Odd Roar Lange

Unngå jetlag
Lettere sagt enn gjort, selvsagt. Men visste du at det finnes en jetlag-kalkulator? Denne hjelper deg å planlegge søvnrytme før reisen, slik at kroppen er riktig "innstilt" når du kommer frem. 

Lukten i rommet
Du sover bedre hvis du kjenner en lukt du liker. Kanskje du skal prøve et bad med lavendel i badebannet. Et tips jeg har fått fra andre, men ikke har testet, er å ta noen få dråper med Altitude Oil på puten...