Har du gjort denne feilen før?

Noen forvekslinger er rarere enn andre

Skikjøring i Åre. Foto: Visit Sverige

Hva er likheten mellom Sverige og Sveits? Ikke mange, vil de fleste mene. Men allikevel starter nå en kampanje for å forhindre «misforståelser».

Selv i 2023 forveksler folk over hele verden Sverige med Sveits, og hvert år googler 120 000 mennesker spørsmålet ”Are Sweden and Switzerland the same?”.  Men Sverige er ikke synonymt med historiske banker, store gullreserver og eksklusive klokker. Her tilbys en annen form for luksus, som allemannsrett, kantareller, nordlys og skjærgård. Nå vil svenskene, en gang for alle, tydeliggjøre hva som skiller Sverige fra Sveits – og bli enige om hvilke assosiasjoner som skal høre til hvilket land, skriver Visit Sweden i en ny pressemelding.

Lang liste

Et sveitsisk flagg som heises utenfor New York-børsen når et svensk firma børsnoteres. En popstjerne som snakker til fansen i «Malmö, Sveits» – og folk som nevner alper og gjøkur når de skal fortelle hva de forbinder med Sverige …
Listen over eksempler der ulike stjerner, verdensledere, finansinstitusjoner og ikke minst «vanlige folk» har forvekslet Sverige med Sveits, er lang. Kanskje er det ikke så rart. I tillegg til at landene har nokså like navn, er de begge kjente for sin vakre natur og sitt brede tilbud. Samtidig skiller de seg også tydelig fra hverandre.

Ny kampanje 

I Visit Swedens nye kampanje, «Sweden (not Switzerland)», inviterer svenskene sine sveitsiske venner til å bli enige om hvem som promoterer hva når det gjelder attraksjoner og opplevelser begge landene har å by på. Sveriges forslag er enkelt: «We will be able to communicate things like sandbanks and rooftops. Meanwhile Switzerland will focus on banks and mountain tops». 
– Med en god porsjon humor har vi valgt å løfte fram de sidene av Sverige som vi vet tiltrekker reisende. Vi vil vise at Sverige tilbyr en annen form for luksus – en «luxury of a different nature», sier Susanne Andersson, administrerende direktør i Visit Sweden.
Så hva har da Sverige å by på av reisemål, smaker og opplevelser som er av en annen type luksus enn den du finner i Sveits?

Svensk gull

Sveits har en av verdens største gullreserver. I Sverige, derimot, finner du kantareller – eller skogens gull, som svenskene kaller dem. Hver høst drar folk på skattejakt etter de gylne soppene. I sesong finner du dem i skogen stort sett overalt, men svenskene har gjerne sine egne steder som de vet leverer. Hvis du vil øke dine egne sjanser for å finne gull (og være sikker på at du plukker riktig type sopp), kan du leie en soppguide. Lykke til med jakten!

Sandbanker

Om du er interessert i imponerende, historiske banker, er Sveits landet å reise til. Men hvis du foretrekker å rusle nedover strender og sandbanker, burde du reise til Sverige. Med 48 000 kilometer kystlinje, og mer enn 100 000 innsjøer, er dette virkelig en verden av vann. Utforsk skjærgården i Østersjøen, svøm i det klare, salte vannet på vestkysten og ta et dypp i en elv eller en innsjø. Alt sammen rike opplevelser som ikke koster én krone!

 Svenske lysshow 

I Sveits kan du oppleve spektakulære lysshow laget med projeksjoner og LED-lys, men i Sverige trengs ikke strøm for å lage et fantastisk show. Hver vinter gir nemlig den mørke himmelen i nord noen forestillinger som er til å miste pusten av. Å se nordlyset danse over himmelhvelvingen med sine grønne og lilla nyanser, er noe alle burde oppleve minst én gang i livet.
At lysshowet foregår i vakkert vinterlandskap, gjør det ikke akkurat verre. Nordlyset kan dukke opp fra september til april, og det sies at denne vinteren kommer til å by på de mest intense showene på mange år.

Her er noen eksempler på forvekslinger mellom Sverige og Sveits:

  • Under fotball-VM i 2015 på canadisk TV ble Sverige forvekslet med Sveits under en kamp mot USA.

  • Da den svenske musikktjenesten Spotify ble børsnotert på New York-børsen i 2018, ble det fanget på bilde hvordan det sveitsiske flagget vaiet utenfor børsbygningen.

  • Svenska Institutet bemerket for noen år siden i en latinamerikansk undersøkelse om kjennskap til Sverige at Sveits' mest kjente fotballspiller var Zlatan...

  • Vanlige assosiasjoner med Sverige som har kommet opp i Svenska Institutets målinger opp gjennom årene inkluderer høye alpetopper, dype daler og gjøkur.

  • I 2011 beklaget Rihanna den avlyste konserten med ordene: »Jeg beklager til alle mine fans som skulle på konserten i Malmö, Sveits.»

Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.