Lovlig taxfreekvote kan koste deg dyrt - unngå denne flytabben

Norwegian og andre selskap strammer grepet i sommer

Tenk over hvor mye og hvor tung håndbagasje du har med deg. Nå står kontrollørene ved gaten. Foto: Odd Roar Lange

Tenk over hvor mye og hvor tung håndbagasje du har med deg. Nå står kontrollørene ved gaten. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): De fleste flypassasjerer ved at det er en maksimalgrense når det gjelder håndbagasjen på flyet (også på den innsjekkede bagasjen, men det lar jeg ligge i denne omgang).
Det gjelder både størrelsen på håndbagasjen, antallet og ikke minst: vekten.
Det siste har ofte flyselskapene sett mellom fingrene med gjennom vinteren og våren. Fordi forretningsreisende, og det er dem det er flest av i månedene september til mai, ikke handler så mye ekstra i tax freebutikkene før avreise. Men i juni, juli og august er er det en annen type passasjerer på flyene. Fritidsreisende har helt andre handlemønstre, og benytter gjerne sjansen til å kjøpe ut full kvote i taxfrebutikken før avreise.

Den kostbare smellen

Som flypassasjeren Roger Husvik som skulle til Nice sammen med kona - og hadde for tung håndbagasje. Han kom seg ikke til Nice med Norwegian fordi han nektet å betale 750 kroner ekstra for håndbagasjen. Vekten ble avslørt i kontroll ved gaten. Og Norwegian varsler «økt fokus» på håndbagasje-reglene, skriver VG.
Han og konas håndbagasjekofferter veide 10 kilo hver, men med taxfreekjøpet i tillegg gikk han over grensen. For Norwegians regler for low-fare billetter er klare: «Ett kolli håndbagasje som ikke overgår 10 kilo, og én personlig eiendel som kan plasseres under setet foran deg.»

Underlig protest

Husvik fikk tilbud om å sende den ene håndbagasjen mot et gebyr på 750 kroner.
– Dette nekter vi å betale. Vi hadde kjøpt billetter for 7500 kroner, men det endte med at vi dro fra stedet. Nå er jeg hjemme igjen og skal bestille med SAS i stedet. Jeg er fly forbanna. sier Husvik som ikke har noe særlig til overs for Norwegians praksis.
– Den suger, særlig når man ikke er informert på forhånd. Tar man med et par flasker har man plutselig fem kilo ekstra, sier han og legger til at han vil unngå Norwegians flyginger så langt det lar seg gjøre i fremtiden.
Etter at VG har snakket med Husvik forteller han at han og kona fikk seg nye billetter til Nice med SAS i dag pålydende 9.500 kroner så riviera-ferien er sikret…

Irriterte passasjerer

Men Roger Husvik får ikke mye medlidenhet fra de som skriver i kommentarfeltet til artikkelen. Flere hundre har kommentert saken, og de fleste har liten sympati med folk so kommer med masse håndbagasje og overvekt på flyet.
Både ombordstigning og avstigning tar lang tid, og det blir overfylt i bagasjehyllene. Spesielt trøblete blir det for sist påstigende passasjerer når all plass er opptatt.
Mitt beste tips for å unngå tax-freeovervekt er: Handle i taxfreebutikken etter at dere har kommet frem til bestemmelsesflyplass.
Og husk å ha med deg litt bobleplast i den innsjekkede kofferten. Denne bobleplasten kan du bruke til å pakke inn en flaske eller annet knusbart før returen.