Siste: Nå kommer de til Norge

The Ocean Race legger om ruta

VO-65-båtene, med Aksel Magdahl på Wind Whisper, seiler mot Norge. Foto: Odd Roar Lange

AARHUS (ODD ROAR LANGE): Fem av verdens raskeste enskrogs-seilbåter kommer til Norge. Det er klart etter at arrangørene av jorda-rundt-regattaen The Ocean Race har lagt om ruta for båtene som seilere i klasse VO-65.
Regattaen, som omtales som verdens tøffeste, seiles i to ulike klasser. IMOCA-klassen som er mer lukkede båter, og VO-65 som er «gjenbruk» av båtene som ble brukt også for tre år siden.

Ny rute

Båtene har den siste uka vært i Aarhus i Danmark, hvor det har vært regatta i havnebassenget utenfor byen. Torsdag ettermiddag og kveld (8. juni) er det start for etappen til nederlandske Haag, før båtene senere seiler til italienske Genova hvor det er siste målgang for årets The Ocean Race i månedskiftet juni/juli.
IMOCA-klassen skal seile fra Aarhus sørover mot Kiel, runde der og deretter gå nord for Skagen før de setter kurs mot Haag. Race-ledelsen er bekymret for at VO-65-båtene skal havne i vindstilla utenfor Kiel og dermed komme for sent til Haag.
Derfor har de gjort om ruta og sender disse mer åpne båtene til et rundingsmerke utenfor Brevik. Deretter snur de og seiler sørvestover mot Kristiansand og deretter til Haag.

-Vi regner med å være ved Brevik rundt klokka 10.00 fredag morgen, sier Aksel Magdahl på Wind Whisper.
Seileksperter om bord i VO65-båtene tror imidlertid grunnen er en annen: de mener at deres båter seiler såpass raskt at de - med den opprinnelige seilingsplanen - kunne komme til å komme tidligere til Haag enn IMOCA-klassen. Noe som ville vært et prestisjenederlag for det som ser ut til å bli den neste entypeklassen for The Ocean Race.

Nordmann i ledelsen

Den norske seileren Aksel Magdahl er eneste nordmann som er med i årets regatta. Han er navigatør om bord på den polske båten Wind Whisper. De leder VO65-klassen foran etappen fra Aarhus til Haag.

-Det hadde vært topp om vi kunne seilt inn Oslofjorden i stedet for langs kysten av Sør-Norge. Men slik blir det ikke denne gangen.

Om The Travel Inspector:

The Ocean Race forlater Aarhus etter en vellykket stop-over. Nå venter nederlandske Haag.

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.