Kan Norge ta den danske kokkeskalpen?

Bornholm har de fått til noe norsk reiseliv bare kan drømme om

Kaffeklubben er blitt en institusjon rundt Sol over Gudhjem. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): I sommer avholdes Danmarks største kokkekonkurranse for 14. gang. Og endelig skal en kjøkkensjef ved et norsk kjøkken delta i hovedkonkurransen i den internasjonale kokkekonkurransen «Sol Over Gudhjem» på Bornholm. Det har ikke skjedd tidligere.

Smørbrødet som ble kokkekonkurranse

Det er klart for en ny konkurranse - med lokale råvarer fra Bornholm. Foto: Odd Roar Lange

I fjor deltok Bent Stiansen i det som omtales som en «sidekonkurranse» til Sol over Gudhjem, nemlig dessertkonkurransen. Men nå er altså Norge representert blant de fire deltagerne i kokkekonkurransen «Sol over Gudhjem 2023». Konkurransen har navn etter det lokale, kjente danske smørbrødet med samme navn: Sol over Gudhjem.
Lørdag 24. juni fylles havna i Gudhjem igjen av nervøs spenning og impoenrende kokkekunst når starten for den prestisjetunge kokkekonkurransen gjennomføres med publikum som får stå helt inntil kokkene.

Folkefesten

Pubilkum får smaksprøver underveis. Foto: Odd Roar Lange

Konkurransen overværes hvert år av tusenvis av tilskuere som er til stede i Gudhjem på Bornholm.  I tillegg kommer TV-seere som følger konkurransen via direktesendt tv.

De fire deltakerne i Danmarks største kokkekonkurranse kommer fra Lindesnes i Norge, København og Bornholm i Danmark, Estland og Dubai.

Kokkene som skal kjempe om å bli vinneren av årets «Sol over Gudhjem» er:

  • Torsten Vildgaard - Vinner av Sol over Gudhjem 2022. Tittelforsvareren får alltid denne muligheten. Han er i dag kokk på Restaurant FZN i Dubai

  • Anne Bruun Jessen - Kkokk på Hotel Nordlandet i Allinge på Bornholm

  • Artur Kazaritski - Soussjef på Geranium i København

  • Nicolai Ellitsgaard - Kjøkkensjef på Restaurant Under ved Lindesnes i Norge

Norges ære

Kortreist mat. Det handler om det lokale. Foto: Odd Roar Lange

Ellitsgaard kommer opprinnelig fra Danmark, men kan denne gangen altså representerer Norge.
Kokkekonkurransen så dagens lys for 14 år siden da brødrene Mads og Mikkel Marschall, bosatt i København, men opprinnelig fra Bornholm, kom hjem til øya for å arrangere en nyskapning: «Sol over Gudhjem». Dette ble startskuddet for det som i dag regnes som Nordens største lokalmatsuksess.
Konkurransen henter håndplukkede toppkokker som skal lage mat med bornholmske produkter.
Gjennom året arrangeres bransjetreff, den såkalte «Kaffeklubben», for sponsorer og produsenter, og det er bygget et eget lokalmatsenter «Gaarden», matkultursenteret som ligger et kort stykke fra konkurransearenaen.
Her profesjonaliseres og samordnes arbeidet med kortreist mat og matkultur. Og i løpet av noen år har Bornholm mangedoblet antallet helårs-lokalmatprodusenter. Mat fra Bornholm er blitt en ettertraktet vare både i inn- og utland – mye takket været innsatsen bak «Sol over Gudhjem».

Smart samarbeid

Gudhjem, hvor kokkekonkurransen arrangeres for 14. gang. Foto: Odd Roar Lange

Samtidig har det lokale turistkontoret på Bornholm fått til det som norsk reiseliv ikke får tid: et tett samarbeid mellom konkurransearrangørene og media. Der nasjonale og internasjonale journalister inviteres til å besøke Bornholm for å følge konkurransen foran og bak scenen, får delta i kaffeklubbens sommerfest og ikke minst: får bli med på rundturer til gode representanter for lokalmatprodusentene. Resultatet er medieomtale nok til å tapetsere hele den store kontorbygningen til turistkontoret på Bornholm.
Ikke bare får konkurransen omtale, men det skapes gode allianser og masse omtale av mat, opplevelser og reiseliv.
En fersk undersøkelse viser at samarbeidet mellom norsk reiseliv og lokale festivaler på det nærmeste er helt fraværende. Dette til tross for at det er en gyllen anledning til å få medier på besøk.

Det er klart for Sol over Gudhjem, i dobbel forstand. Foto: Odd Roar Lange

Kjører hjem

I tillegg til æren og tittelen som vinner av «Sol over Gudhjem 2023» og en premiesjekk på 40 000 danske kroner, kan vinneren glede seg til å kjøre hjem fra Gudhjem i en Mercedes-Benz EQE 350.
Vinneren har bilen tilgjengelig for en måned.
De fire deltakerne skal hver tilberede og presentere en forrett og en hovedrett. Forretten må være laget av innholdet i en «mystery box», der innholdet først vil bli avslørt på konkurransedagen.
Deltakerne vet allerede hvilke elementer som skal inngå i hovedretten, så de har de tid til å tilberede serveringer som skal imponere dommerne.
Hovedretten skal inneholde kalveklump av Gastro Kalv fra Dansk Cater og minst én grønnsak fra Gartnerhjælpen. I tillegg skal de innarbeide enten Hallands Sirene eller Kry-ost fra Arla Unika.

Det blir alltid god stemning når folkefesten starter. Foto: Odd Roar Lange

Topptungt dommerpanel

I år består dommerteamet av Brian Mark Hansen (Søllerød Kro og vinner av Bocuse d'Or 2023), Kenneth Hansen (Svinkløv Badehotel og tidligere vinner av Bocuse d'Or 2019), Nicolaj Nørregaard (Kadeau) og Rasmus Munk (Alchemist). Et meget kompentent dommerteam, med andre ord.
Dommerne bedømmer serveringene ut fra kategoriene:
Smak
Utseende
Presentasjon.
I tillegg kan dommerne gi bonuspoeng når deltakerne inkorporerer råvarer eller teknikker fra Bornholm.

På TV

Sol Over Gudhjem 2023 produseres i samarbeid med TV 2/Bornholm.
Konkurransen sendes direkte på TV2 Bornholm 24. juni 2023.
Hele konkurransen kan streames på Play TV 2/Bornholm.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.