SLIK BLIR REISETRENDENE FOR REISEÅRET 2018

Dette kan du glede deg til i året som kommer

Hva venter du deg av reiseåret 2018? 

(ODD ROAR LANGE): Dersom du skal reise i løper av 2018 så er det kanskje spennende å vite litt om trendene som vil prege norsk og internasjonale reiseliv. 

Kroatia

Kroatia har hatt en eventyrlig vekst de siste årene. Og alt tyder på at den fortsetter også neste år. Nordmenn har i hovedsak valgt regionene rundt Split og Dubrovnik. Vil du ha enda mer for pengene så bør du ta en kikk på områdene i nord. Smarte kroatiaturister drar til Istria-regionen med byer som Pula, Rovinj og Porec. Det er kort vei til Italia og byen Trieste. Eller - om du vil ha en aktiv ferie, les mer om Zadar

Montenegro og Albania

Et veldig godt reisemål for deg som vil ha sol, varme og opplevelser utenfor de gjennomturistifiserte ferieområdene. Og samtidig slippe unna rekordhøye ferieutgifter. For dette er rimelige ferieland. Albania er det aller billigste av dem.
Norske charterselskap har allerede plassert de to landene på sine reisekart. Skal du til Montenegro så er det også mulig å ta fly til Dubrovnic og ta bil derfra. Badebyene Kotor, Budva og Tivat er gode valg i Montenegro. 
Drar du til Albania så er hovedstaden Tirana et godt besøksvalg. Dhermi passer for ungdom. Sjekk også ut unescobyen Gjirokastra.

Mat og drikke

Streetfood, autentiske matopplevelser, vegan og vegetar, kortreist mat og opplevelser som cook-with-a-local er trender som er for full fart på vei opp. Reisende ønsker å vite noe om maten de spiser. Og de vil vite at maten og drikken sørger for bærekraft der den høstes/lages. Bærekraft handler både om miljøvern som minst mulig skade på naturen- men også om økonomisk lønnsomhet og at det er bra for lokalbefolkningen (f.eks. bonden og fiskeren). 

Overturisme

Europeiske byer rammes av overturisme. Barcelona, Venezia, Paris, Amsterdam og Roma er blant byer som sliter med problemet. Reisetrendsetterne har forlengst kastet blikket østover. Dubai er avslørt som et land med ikke-bærekraftige-verdier. Nå er det autentiske opplevelser i Vietnam, India, Nepal og på Sri Lanka som gjelder. Gjerne med leid lokalguide, besøk hjemme hos lokalbefolkning, yogakurs og ulike former for læring når man er på ferie. Å dra til en strand med sol og varme er noe alle kan klare. Å komme hjem med kunnskap er for de som ønsker å sette standard.

El-bølgen

Å fly langt avgårde for å dra på ferie kan i seg selv knapt kalles bærekraftig. I alle fall ikke hvis vi snakker miljø. Men utleie av el-sykler og el-biler er for full fart oppover. Både i Norge og i utlandet.
Visste du at du kunne leie deg el-sykkel og sykle opp Trollstigen? Eller at du kan leie deg en bittelite el-bil i Geiranger og kjøre opp til toppen av Dalsnibba. 
El-sykkeltrenden er i støtet - og el-sykkelen tar deg dit du knapt du trodde du noen gang kunne sykle. 

Reisemåter

Fly er effektiv når det gjelder å komme raskt frem. Men mange kjenner at hastighet også har sine ulempe. Sakte-reiser er i ferd med å få en ny renessanse. Det kommer for fullt i 2018. Togturer, seilskuter, luftballonger, vandreturer og rideturer. Alt dette kommer du til å høre mer om, eller enda bedre. Dette kommer du til å prøve - hvis du følger reisetrendene neste år.

Luksus på ny måte

Det er ikke bare femstjerners byhotell som kan by på luksus. Nå kommer de mer avsides luksusopplevelsene. Børge Ouslands satsing på Manshausen i Nordland,  Basecamp Explorer og Isfjord Radio på Svalbard, Yab Yum-hyttene i Goa, fordypningsrommet på Fleinvær eller Oljetanken på Skrova er steder som kan gi deg tid, fred, ro, spektakulære naturopplevelser og mat i verdensklasse.

Glamping

Camping er ikke det det en gang var. Det handler om glamorøs camping, og det er på full fart opp for dem som vil gjøre noe annet enn det naboen gjør - og som vil være trendy. Glamping har vært på kartet noen år. Neste år vil det skyte fart.
Bare ta en kikk på Canvas Hotel, Thorbjørnrud hotel eller Åmot Operagard. Eller hva med Canonici Di San Marco eller The Pop Up Hotel.  Du sover i telt - men får en helt annen opplevelse. Jeg tror du vil like det.

Svalbard

Longyearbyen har hatt en eventyrlig vekst de siste årene. Kanskje i meste laget vil mange hevde. Den eksotiske følelsen av å få et innblikk i et gruvesamfunn uten turister er definitivt forbi. Men naturopplevelsene er de samme. I alle fall hvis vi får en ny vinter med god kulde. Det ville være svært etterlengtet. Ta en tur til Svalbard fra februar. Eller en sommertur i juni. Svalbard er et sted som mange har på sin «bucket list». Og trenden med eksotiske polaropplevelser kommer til å øke i 2018. Mange tar turen i kombinasjon med en rundreise med Hurtigruten

På deling

Det du har sett av delingsøkonomi og reiser er bare begynnelsen. Når det gjelder leiligheter/hytter/hus kommer formidlere som Friendlyrentals og Airbnb til å vokse videre.
Det samme gjør Uber - som gjør endringer fra taxivirksomhet til å ta med en passasjer på vegen når du allikevel skal kjøre den. En fin måte å bli kjent med nye mennesker er det også. Smarte og trendy reisende deler både reisemåter og opplevelser. 

Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no