Bli med på en annen vårdans - med traner i Sverige

Nå kan du oppleve et av vårens vakreste eventyr

Tranene gjør seg klar til årets dans i Sverige. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Kjenner du at du er litt våryr? Det skjer alltid noe med oss når lyset kommer tilbake. Og snart kan du høre småfuglenes ivrige sang der de jakter på årets make.
Et like sikkert vårtegn i Västsverige er de dansende tranene ved Hornborgasjön. De første tranene har allerede landet, og frem til midten av april kan du ta turen hit for å se tusenvis av de majestetiske fuglene danse i lag. Her får du vite hvordan du får en naturopplevelse som er langt utenom det vanlige, og hvor du finner de unike overnattingene og gode matopplevelsene langs veien, forteller PR-manager Louise Winberg i Visit Sweden.

Her finner du Hornborgasjöns naturreservat

I midten av mars var det «offisiell åpning» av tranedansen ved Hornborgasjöns naturreservat, ved en av Europas viktigste fuglesjøer og våtmarker.
Fra midten av mars vender nemlig tranene tilbake fra sydligere strøk for å danse inn våren. I løpet av et vingeslag endrer plassen seg fra en vintersjø i dvale til rasteplass for tusentalls av fugler.

Danser i tusentall

I den sørlige delen av innsjøen holder tranene til, og det er her de danser med sin utvalgte partner, før de flyr videre til sine hekkeplasser i Nord-Sverige.
Rekorden som er talt er ca 26.500 traner på en og samme tid, og tranenes ivrige dansesteg har tiltrukket seg opptil 150.000 nysgjerrige besøkende.
I tillegg til tranene finnes det også et stort utvalg av andre fuglearter som man kan beskue ved Sveriges beste fuglesjø.
Plassen tiltrekker mange ulike fuglearter som blant annet gjess, ender og svaner, som har sjøen som sin raste- og hekkeplass. Har du flaks kan du også se kongeørn og havørn seilende over landskapet.
Hvis du vil oppleve sjøen og fuglene i fellesskap med andre, arrangeres det også en rekke ulike naturaktiviteter i området som det er mulig å delta på, sier Louise Winberg.

Tranefestivalen

En trane i flukt. Foto: Jonas Ingman

Fra 06.–14. april fylles området med aktiviteter og folk når Tranefestivalen går av stabelen. På østsiden av Hornborgasjön ligger Naturum og Kafé Doppingen hvor det vil avholdes forelesninger, dukketeater og guidinger ute i naturen. I utstillingen om tranene kan du lære mer om fuglene og slå av en prat med kunnskapsrike guider som kjenner området og tranene godt.

Gullkantet tur

Hornborgasjoen er et naturskjønt område som kan oppleves på flere måter. Det finnes et bredt utvalg av unike overnattingssteder, som for eksempel tretopphyttene Islanna Trädhushotell eller sjarmerende B&B-overnatting med romantisk stil på Nästegården.
Rundt Hornborgasjön er det også store sjanser for å finne smakfull mat og koselige gårdskaféer, som byr på lokale råvarer og herlig fika. Det finnes også mange flotte turmuligheter, og vandringsleden som strekker seg fire mil fra Varnhem til Falköping er et fint strekke for turglade besøkende.
Gjør et stopp på Varnhems klosterkyrka for å oppleve den tusen år gamle klosterkirken og historien om munkene som levde her. På Kata gård, bak Varnhem, finnes også ruinene av Sveriges eldste kirke fra vikingtiden. 

Fun Facts om traner:

  • Traner er monogame dyr, de lever i par og holder ofte sammen med samme make gjennom hele livet.

  • Den røde flekken på toppen av tranenes hode varierer i størrelse ettersom humøret skifter. Det røde området er blod og synes ettersom tranene er skallet på akkurat dette området.

  • Tranene flyr fra Rüger i Nord-Tyskland til Hornborgasjön på under en dag! Et strekke på 43 mil. De kan komme opp i 70-80 km/t på sin flyreise.

  • Tranene ved Hornborgasjön mates med 150 tonn korn hvert år. Tranene er i utgangspunktet altetende og spiser gjerne fisk, frosker, egg, fugleunger og insekter.

  • Det finnes ingen spesifikk tid på døgnet når tranene utfører sin myteomspunnede dans. Når de får ånden over seg bryter de ut i spontandans med utspente vinger, dyp bukking, rykkige sprang og en høy fanfare.

  • Tranene telles hver kveld for hånd og rekorden er fra 03. april 2012 da det ble telt 26.500 traner.

  • Gjennom ringmerking har ornitologene notert alderen på enkelte traner og den eldste tranen som er merket er 27 år gammel. En fullvoksen trane veier mellom 4 og 7 kilo og måler 2 meter i vingespenn.

  • Det er de samme tranene som tilbakevender til Hornborgasjön hvert år. Grunnen til at tranene kommer hit er den gode maten, de trygge omgivelsene og for å ha det gøy! Enkelte traner har hekkingsplass i Sør-Sverige, men tar turen innom Hornborgasjön først for å bli med på dansefesten.

  • Før i tiden sa man at tranene bar lys i seg. Det innebærer at når tranene lander behøver man ikke lengre tenne lamper på morgen, for da er vårsolen ankommet.

Steder å spise

Löfwings Atelijè och Konstkafè: Göran Löfwings atelier byr på hjemmelaget mat i kombinasjon med inspirerende kunst.

Cafè Doppingen: Inntil Naturum i Hornborgasjön ligger et vakkert nybygg som huser en koselig kafè. Hjemmelaget og økologisk lunsj står på menyen, sammen med diverse andre smaksfulle retter.

Vilhelmsro Gårdscafè: Et steinkast fra Stora Torget i Falköping ligger sjarmerende Vilhelmsro Gård. Her finner du råvarer med forankring i bygda og vellaget mat i et koselig landbruksmiljø.

Falbygdens Osteria: Plassen for deg som elsker ost og andre delikatesser! Siden 1878 har Falbygdens Osteria lokket med opplevelser i matens tegn. Delta på guidede visninger og finn din favorittost. Her kommer oster i alle varianter fra både lokale og internasjonale produsenter.

Overnatting

Nästegårdens Bed & Breakfast: Dette koselige stedet ligger nære Hornborgasjön og her drives det bed & breakfast, grønn rehabilitering og landbruk. Rommene er innredet i gammeldags og romantisk stil og her kan du drømme deg tilbake til fortiden i franske jernsenger fra hundreårsskiftet og håndtrykte tapeter.

Du kan overnatte høyt i Islanna Trädhushotell. Foto: Erik Ottoson

Islanna Trädhushotell: Midt i naturen ved Hornborgasjön ligger det unike trehushotellet, hvor du bor 6,5 meter over bakken i store vakre eiker. Her vaier tretoppene deg i søvn og om morgen kan du få heist opp en frokostkurv, slik at du kan starte dagen ute på verandaen i høyden.

Kurorten Mösseberg: La kropp og sjel få hvile og stimulans i et vakkert miljø. På Kurorten Mösseberg kan du nyte ulike behandlinger og avslappende bad i spa-avdelingen. Nyt deretter en velkomponert middag i restauranten, som er sertifisert av Smaka på Västsverige. 

Herrtorps Qvarn: Ved elven Filan ligger Herrtorps Qvarn i et vakkert vann- og hagelandskap. Bli med på guidet beversafari eller opplev det historiske møllemiljøet på stedet.

Wrågården: Bo blant dyrene i en elg, laget i tre av en motorsagkunstner, som er plassert ute i Wrågårdens elg- og dådyrpark. Gjør noe utenom det vanlige og bli med på en unik opplevelse for både store og små.