Her er Norges nye turplanlegger

De vil ha din tid hjelp til å teste den i dag

_D0B2289.jpg

(ODD ROAR LANGE): Hvordan planlegger du turene dine i skog, mark og fjell? Har du prøvd nettsiden ut.no?
Onsdag 23. januar lanseres Norges nasjonale turportal UT.no på nytt. Nettsiden har vært gjennom en omfattende oppgradering som setter bruker og søk i sentrum, liver Turistforeningen. 
– UT.no har siden starten i 2008 vært Norges største og mest brukte turplanlegger. Portalen har hele landet som nedslagsfelt, med tur- og hytteforslag fra nord til sør. Men det skjer mye i den digitale verden på ti år, og nå trengtes det en skikkelig oppgradering, sier generalsekretær i DNT, Dag Terje Klarp Solvang.    

Ber folket teste 

Å gå tur er den foretrukne aktiviteten blant de som ønsker å bli mer aktive. Men for friluftsferskinger er det ikke nødvendigvis lett å vite hvordan man planlegger turen. Nye UT.no skal senke terskelen slik at veien fra nett til natur blir kort, skriver DNT i en pressemelding.
–Vår ambisjon er å gjøre UT.no til et Google for turgåere. Nettsiden er bygget så enkelt og intuitivt som mulig slik at alle, uansett bakgrunn, alder eller erfaring, skal kunne ha nytte av den, sier Klarp Solvang.  
– Nå trenger vi innspill fra hele Norge. Det er lagt ned mye arbeid på de to siste årene, men det kommer alltid til å være feil og mangler i en førsteversjon. Vi trenger hjelp både fra de som er helt ferske og de som er erfarne; Er siden så enkel å bruke som vi tror? Hva mangler? Jo flere innspill vi får til forbedringer, jo flere kan få naturopplevelser for livet, sier DNTs generalsekretær.   

Det finnes noe for alle 

Med 8 millioner fra Sparebankstiftelsen DNB har DNT hatt mulighet til å bygge portalen helt om, og  forsiden har én ting i fokus; søket.  
– Her kan du skrive inn det aller meste fra fjellområde, til hytte, fjelltopp, og ikke minst, enkelt bli guidet inn til turer nær der du bor. Alt du finner, kan du samle enkelt i din private profil som du deretter kan dele med de du vil ha med deg på tur, sier Klarp Solvang. Videreutvikling og raffinering av søket står høyt på agendaen videre. 
– Natur og friluftsliv er et av våre fokusområder. I anledning DNT sitt 150- års jubileum ble vi kontaktet om å bidra til å videreutvikle turplanleggeren UT.no og å få den bedre tilpasset nye brukergrupper. Dette var i tråd med vårt ønske om å få flere ut på tur for å lære om naturen og oppleve friluftslivets gleder, sier Sissel Karlsen i Sparebankstiftelsen DNB. 

Ønsker flere med på laget 

For å kunne tilby en komplett portal med alt man trenger før, under og etter turen, inviterer DNT alle friluftslivaktører til å koble seg på slik at man kan utvikle portalen sammen. Statskog er av de som alt er med:  
– Nå gjør vi et felles løft for friluftsliv i norsk natur. Stadig oftere starter turen på pc og mobiltelefon, og der skal vi være med inspirasjon og informasjon av høy kvalitet. Dette er begynnelsen på et skikkelig spennende samarbeid, sier fagsjef for friluftsliv i Statskog, Nils Aal.  
 - For oss er det viktig å nå ut til flest mulig med informasjon om friluftsområder, turruter og andre friluftslivstilbud i regi av friluftsrådene. Vi er særdeles godt fornøyd med at vi nå er med på laget sammen med DNT og Statskog for å gjøre UT.no til en god nasjonal turportal for alle, sier Morten Dåsnes, daglig leder i Friluftsrådenes Landsforbund. 

Et samfunnsoppdrag 

UT.no skal inspirere til økt aktivitet og dermed folkehelse, men samtidig informere om det man trenger for en god og trygg tur. Å beholde UT.no som den nasjonale basen for turplanlegging som den er, er et samfunnsoppdrag DNT, Statskog og Friluftsrådenes Landsforbund nå tar på seg.  

 - Arbeidet med UT.no settes høyt, fordi det er kjernen i det vil skal drive med, å få flere ut i naturen.  Men kostnadene for å drifte en side som dette er betydelige. For å videreutvikle tjenesten så den holder høyest mulig standard trenger vi flere med på spleiselaget, sier generalsekretær Klarp Solvang.  

Dette blir nytt:  

·       Nytt design og ny brukeropplevelse 
·       Ny kartløsning  
·       Aktuelle skredvarsler fra varsom.no 
·       Stoppesteder fra den nasjonale kollektivplanleggeren Entur 
·       Mine turer; Her kan du planlegge dine egne turer og enkelt dele turplanene med andre  
·       Oppdaterte og kvalitetssikrede hytte- og rutebeskrivelser fra DNT 
·       Chatbot – interaktiv og døgnåpen måte å stille spørsmål om det du lurer på  

Fakta om UT.no  

·       Lansert i 2008 som et samarbeid mellom NRK og DNT.  
·       I 2015 trakk NRK seg ut og siden har DNT driftet nettsiden alene.  
·       I 2017 fikk DNT en jubileumsgave fra Sparebankstiftelsen på 8 millioner kroner til videreutvikling av UT.no 
·       Høsten 2018 signerte Friluftsrådenes Landsforbund, Statskog og DNT en avtale om fremtidig drift og vedlikehold av UT.no
       Nye UT.no lansert 23. januar 2019.