Så lett unngår du Norwegians rådyre bagasjegebyr

Mange går i håndbagasjefella og må betale mer enn flybilletten koster

Mange norwegianpassasjerer klager på gebyret ved gaten. Men det er lett å unngå. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): I løpet av høsten 2019 har flyselskapet Norwegian strammet kraftig inn på bagasjereglene. Og det er din plikt å sette deg godt inn i hvilke regler som gjelder for din billettype. Vær klar over at det ikke er Norwegians egne ansatte som står ved gaten og foretar bagasjekontroll.
Dette er ansatte fra såkalte groundhandlingselskaper.
De skal imidlertid håndheve regler som er bestemt av flyselskapet og luftfartsmyndighetene. Dersom du er misfornøyd med behandlingen kan du rette en klage direkte til Norwegian.

Det er ditt ansvar

Det hjelper ikke å stå ved kontrollpunktet ved gaten og argumenter for at du «bare» har ett kilo håndbagasje for mye. Ja, det har vært litt omtrentlig håndtering av reglene frem til høsten 2019. Men nå er de strammet inn, og gebyret for å gå over grensen er 750 kroner.
Og det er enkelt og greit din oppgave å følge reglene.
Om de tar gebyr for å bedre selskapets økonomi, eller om det er for å gjøre ombordstigning og tømming av flyet enklere er ikke relevant.
Og utskjelling av flyselskapet på din egen Facebookvegg viser bare sannsynligvis at du ikke har skjønt reglene for flyreiser.

Bruk vekten ved innsjekkingen for å veie din egen håndbagasje. Foto: Odd Roar Lange

Dette kan du ta med

° Ett kolli håndbagasje gratis. (1 kolli = 1 stk)
° Én liten personlig eiendel som plasseres under setet foran deg (f.eks. en liten håndveske eller liten veske til bærbar PC).
° Husk å pakke viktige ting i din personlige veske (f.eks. medisiner, nøkler, verdigjenstander og ting til babyen).
° I tillegg til håndbagasjen kan du ta med en - 1- pose fra tax-free som du har kjøpt på flyplassen.
° Norwegian har begrenset plass i kabinen, så det kan hende håndbagasjen din blir målt ved gaten. Håndbagasje som overstiger grensene på billettypen din, blir sendt som innsjekket bagasje mot et tillegg, per strekning. Dersom du flyr fra Trondheim til København, med mellomlanding i Oslo må du altså betale for to strekninger.
Hva kan du ta med og hva har du ikke lov til å ta med om bord? Her har du Norwegians egen oversikt.

Husk dette

° Verken yttertøy eller én normal taxfree pose skal telle med i den totale mengden håndbagasje man har lov til å ha med seg om bord.
° Vannflasker eller andre ting skal være mulig å ta det ut av bagasjen sin og etterlate det på flyplassen dersom man ønsker det.
°Ompakking/fordeling mellom passasjerer som reiser sammen må gjøres i god tid før ombordstigning, slik at man ikke bidrar til å forsinke flyet.