Du kan nekte dette i sikkerhetskontrollen på flyplassen

De fleste passasjerer kjenner ikke til disse rettighetene

Vet du hva du skal gjøre dersom du er misfornøyd med sikkerhetskontrollen på flyplassen?
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Synes du det er ubehagelig å gå gjennom en metalldetektorportal eller automatisk kroppsscanner. Da kan du be om at kontrollen skal gjennomføres med en håndsøk. Litt mer om det senere.
Du har også rett til å nekte en hver form for kontroll, men da vil du også bli nektet adgang til avgangshallen. Og dét er ganske upraktisk for en som skal ut og fly.
Når det gjelder håndsøk så har den reisende også en del rettigheter.

Dette har du krav på

° Håndsøket skal gjennomføres på mest mulig skånsom måte for den reisende
° Som reisende kan du be om at håndsøket gjennomføres i lukkede omgivelser. Det finnes slike avlukker like ved kontrollområdet.
° Som passasjer kan du be om at håndsøket gjennomføres av en person av samme kjønn som deg selv.
° Den som kontrolleres kan også be om at en tredjeperson er tilstede under håndsøket.

Metall i kroppen

Bruker du rullestol eller har implantater blir kontrollen utført manuelt. Passasjerer med pacemakere og implanterte nervesimulatorer skal ikke gå gjennom metalldetektor, men sikkerhetskontrolleres ved hjelp av håndsøk. Dersom du har metallimplantat i kroppen så vil dette slå ut i en metalldetektorportal. Derfor vil det være behov for en håndkontroll. Det er ikke krav om at du har med legeattest for å bekrefte at du har metallimplantat.

Væske

Å møte opp tidlig til flyavgangen er aldri feil. Foto: Odd Roar Lange

De fleste er kjent med at man kan ha med væske som er under enn 100 ml og i egen lukket beholder. Men dersom du trenger flytende medisiner under reisen så kan beholderen være større enn 100 ml. Denne trenger heller ikke legges i gjennomsiktig pose. Men du må ha med dokumentasjon fra lege eller apotek. Vær også forberedt på at du kan bli bedt om å stryke den flytende væsken på huden eller måtte smake på den.
Du kan ta med ett (1) kjøleelement eller inntil 2,5 kg tørris for å kjøle reseptmedisin.

Til bruk under reisen betyr ikke bare på flyturen, men også etter at du har ankommet landingsstedet. I mange tilfeller er det lurest å ha all medisin for reisen medbrakt i håndbagasjen. Husk å la medisinen være i originalpakningen. For reisen innenfor EU/EØS kan du ta med medisiner for ett års forbruk. Dersom du reiser utenfor EU/EØS kan du ha med inntil tre måneders forbruk.

Taxfreevarene

Dette må du vite om taxfreeposen din i sikkerhetskontrollen.

Smertestillende

° Du får ikke lov til å ta med deg sterke smertestillende medisiner og sovemedisiner (A og B-preparater) for mer enn én måneds forbruk.
° Innenfor Schengenområdet må du også medbringe en såkalt Schengen-attest.

Dersom du er misfornøyd med opplevelsen i sikkerhetskontrollen på en avinor-flyplass så kan du først prøve å låse saken med å få snakke med vaktansvarlig. Dersom saken forblir uløst kan du sende inn en klage via denne nettsiden.