Utsetter «turistskatt» - enda en gang

Derfor slipper de å betale

Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Så er den utsatt igjen. Og det kom kanskje ikke som noen overraskelse. Jeg snakker om det nye gebyret, eller turistskatten, som skal innføres for alle som vil reise inn i EU og Schengenland.

Det er EU-kommisjonen som nok en gang har utsatt oppstarten, og denne gangen til tidligst i 2024. Altså ett års utsettelse.

Trøbbel

Det nye europeiske reiseinformasjons- og autorisasjonssystemet (ETIAS) var opprinnelig ment å være klart for bruk allerede for to år siden. Men pandemien - og kanskje også andre årsaker - har skapt forsinkelser. Etterhvert store forsinkelser.

Tidligere i år gikk EU-kommisjonen ut med informasjon om at systemet skulle være operativt i løpet av høsten 2023.

«Det kan forventes at det europeiske reiseinformasjons- og autorisasjonssystemet (ETIAS) vil være operativt i 2024,» skriver EU-kommisjonen på sin ETIAS-nettside.

Dette vil det koste

Når den trer i kraft, vil det bli avkrevt en avgift på 7 for alle besøkende i alderen 18-70 år, som kommer utenfra EU. . Autorisasjonen vil være nødvendig for å reise inn i alle land i Schengen-området og vil være gyldig i tre år, eller til utløpsdatoen for passet.

Reisende må søke om autorisasjonen via en offisiell nettside eller app før reisen.

ETIAS-avgiften ligner på Storbritannias nye innreisesystem, som landet planlegger å lansere senere i år.

Denne autorisasjonen vil kreve at alle utenlandske besøkende uten visum, inkludert de fra Norge, må søke på nettet før de kommer, og blir en del av Storbritannias innsats for å fullstendig digitalisere grensene innen 2025.

Nytt system

I tillegg til ETIAS-avgiften planlegger 28 europeiske land å rulle ut et nytt Entry/Exit System (EES) neste år, som vil erstatte passstempler med en høyteknologisk skanningsprosess, skriver nettstedet Travel and Leisure.
EES er en digital plattform som vil godkjenne biometriske data - som ansikts- og fingeravtrykkskanning - og vil fungere sammen med ETIAS-data.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.