Ja, vi tror på norsk drømmesommer

Ja, vi tror på norsk drømmesommer

Rekordhøy sommeroptimisme i det norske reiselivet

Sykkelturismen i Trysil har skutt i været. Vi har testet det, og det er verd turen. Foto: Odd Ror Lange

(Odd Roar Lange): Utenlandske turister strømmer til Norge. Og fire av ti nordmenn velger å feriere i eget land i sommer. Og Nord-Norge er blitt nordmenns nye feriefavoritt. Den rekordhøye prisen på Euro, samt økt terrortrussel i utlandet fører til at Norge seiler opp som et drømmereisemål for mange.
I tillegg har flere år med økt fokus på de norske opplevelsene ført til at kortreist ferie og fokus på bærekraftige feriemål har blitt status i vennekretsen, på jobb - og i sosiale medier.

God sommer i vente

Samtidig har norsk reiseliv rekordstore forventninger til sommeren. Fire av ti reiselivsbedrifter tror på ny turistrekord i sommer.

38 prosent av NHO Reiselivs medlemsbedrifter tror nemlig at sommeren 2017 blir bedre enn rekordsommeren 2016, viser en fersk undersøkelse.
Det er første gang en så stor andel tror på bedring fra året før.

– Det er rekordstor optimisme i reiselivet før årets viktigste sesong. Alle prognoser tyder på at vi har nok en rekordsommer i vente, sier NHO Reiseliv-direktør Kristin Krohn Devold.

– Populær feriedestinasjon

Mens 38 prosent tror på en bedring, forventer 54 prosent at sommeren blir på nivå med sommeren i fjor. Kun 8 prosent tror årets sommer blir dårligere enn i fjor.
Undersøkelsen er gjennomført i andre kvartal i år. 200 av NHO Reiselivs nær 3000 medlemsbedrifter har svart.
– Vi har blitt en populær feriedestinasjon, vi har blitt en viktig jobbskaper og med den nye reiselivsmeldingen har det blitt en større politisk anerkjennelse og kjennskap til vår næring, sier Krohn Devold.

Gode bookingtall for sommeren

Saga Hotels i Oslo er et av flere medlemmer i NHO Reiseliv som melder om gode bookingtall for sommeren:
– Vi ser en total økning mot sommeren i fjor på cirka 10 prosent i antall bestillinger og en prisvekst på cirka åtte prosent i Saga Hotels. Selv om vi alltid har tatt imot mye amerikanere, så ser vi en vekst i fra USA også i år. Vi ser også en økning i asiatiske turister på våre «upscale»-hoteller, sier hotelldirektør Christian Fredrik Sandberg.

Hopp i havet, for en sommer.                                                         Foto: Odd Roar Lange

Ny vekst

– Sommersesongen har blitt en sterk periode i store deler av landet. Med to rekordsomre på rad forventer vi en generell prisvekst på mellom 5 og 6 prosent. Noen byer utmerker seg særlig positivt. Veksten er størst i Oslo og Trondheim: henholdsvis 10 prosent og 8 prosent, sier kommunikasjonsdirektør Christine Viland.

På to hjul i naturen

– I Trysil ser vi at vår stisykkelsatsning gir resultater. I år har vi også åpnet klatreparken Høyt & Lavt, som vi forventer vil trekke gjester. Overnattingsbedriftene melder om økt interesse. Som eksempel kan Radisson Blu Resort Trysil melde om 36 prosent bedre forhåndsbooking i sommerperioden juni til august sammenlignet med samme tid i fjor, sier Gudrun Sanaker Lohne, daglig leder i Destinasjon Trysil.
- Det er en tydelig indikasjon på økt interesse for Sommer-Trysil. Det er en blanding av ferie og fritid, konferanser og idrettsgrupper, men ferie og fritid er desidert største andel. Gjestene kommer primært fra Norge, men vi ser at det kommer flere gjester fra Danmark og Sverige enn tidligere. I tillegg ser vi økt antall bestillinger i tilknytning til våre arrangementer som Trysil Bike Festival, Utflukt og Trysilrypa.
The Travel Inspector har testet høydeparken og sykkelparken i Trysil. Reportasje kommer snart.

Vil til fjells

– Vi opplever en enorm interesse fra internasjonale turoperatører, og våre to store ikoner Preikestolen og Kjerag har også vekket stor interesse i Asia. Det florerer med Preikestolen og Kjerag i asiatiske sosiale medier-kanaler, og vi forventer en stor vekst fra det asiatiske markedet i årene som kommer, sier Elisabeth Saupstad, reiselivsdirektør i Region Stavanger.
– Det er også stor utvikling når det gjelder nye aktører og mye oppmerksomhet rundt opplevelsesturisme og spredning av turiststrømmene.

Fakta

· I fjor var det totalt 33,1 millioner overnattinger ved norske hoteller, campingplasser og vandrerhjem. Utenlandske overnattinger økte med 10 prosent fra året før.
· 45 prosent av alle overnattingene i 2016 ble registrert i de tre sommermånedene.
· Reiseliv er sammen med bygg og anlegg blant næringene som er mest positiv til utviklingen de kommende månedene.

Kilde: SSB og NHOs økonomibarometer

Sommerhytta i Norge gir gratisferie i Spania

Sommerhytta i Norge gir gratisferie i Spania

Nå kan du bo i kontrolltårnet på Arlanda

Nå kan du bo i kontrolltårnet på Arlanda