Politikerne vil stanse kinaturismen til dette reiselivsfylket

Fylkesutvalget i Møre og Romsdal setter reiselivet på plass

Møre og Romsdal satser på å bli landets fremste opplevelsesfylke. Og politikerne vil ha slutt på at reiselivets destinasjonsselskap drar til Asia for å friste turister til å komme på besøk. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Det kan bli slutt på at destinasjonsselskapene til reiselivet i Møre og Romsdal reiser til Kina og USA for å lokke turister til nordvestlandet.
I alle fall hvis de fortsatt skal håpe på offentlig støtte i markedsføringsarbeidet sitt.
Poltikerne i Fylkesutvalget i Møre og Romsdal ber nemlig reiselivet i fylket om å droppe satsingen på turisme fra land som ligger langt unna Norge, og heller satset helhjertet på kortreist turisme. De ber reiselivet droppe satsingen på fjernturisme, og satse på bærekraftig reiseliv.

Enstemmig ønske

Dette ble resultatet av debatten da Fylkesutvalget diskuterte «den ønskede retningen for utvikling av reiselivsnæringa på Vestlandet fram mot år 2030» - det såkalte Scenario 2030 - i sitt møte 24. februar.
I forkant har har en arbeidsgruppe fra fylkene Rogaland, Vestland og Møre og Romsdal foreslått at bærekraftsperspektivet skal danne grunnlag for alt arbeid med videreutvikling av reiselivsnæringa i Fjord Norge-regionen. Du kan lese saksframlegget her. Forslaget fremmes for Fylkesutvalgene i i alle Fjord-Norge-fylkene.

Visjonen er konkretisert i form av 10 målsettinger, som er ment å dekke alle dimensjoner av bærekraftsbegrepet. Både for turister og for dem som jobber innenfor reiselivet:

1. Ingen overturisme
2. Utslippsfri transport i regionen
3. Lange opphold
4. Helårsarbeidsplasser (bidra til lokal økonomi)
5. Opprettholde naturmangfold
6. Oppretthalde kulturmangfold (stedsegenskaper)
7. Styrke kunnskapsutvikling og tilgang på kompetanse
8. Verdiskapningsvekst
9. Lønnsomhet
10. Bidrag til bærekraft i andre sektorer

Må droppe Asiasatsingen

Men Fylkesutvalget var ikke fornøyd med dette. De ville ha kraftigere fokus på satsing på lokalturisme.
Og fikk dette inn som et punkt 11 på lista før saken behandles videre i Vestlandsrådet.
«Fylkeskommunene gir til en rekke reiselivsprosjekt på Vestlandet, og et konkret framtidsbilde vil være et nyttig verktøy for fylkeskommunene i vurdering av slike søknader», påpekes det i saksframlegget.
Etter en debatt, der det var store enighet om at å reise til Kina for å lokke turister til Norge ikke var ønskelig, fremmet Carl Johansen (MDG) forslag med følgende tilleggstekst:
«Møre og Romsdal fylkeskommune vil at det legges til følgende målsetting:
«Punkt 11: Det skal fremme kortreist turisme»

Og forslaget ble enstemmig vedtatt. Du kan lese hele vedtaket her.