Hvilke tre ord skal redde livet ditt?

Politi anbefaler at laster ned denne appen

Skjermbilde 2019-08-18 16.28.22.png

(ODD ROAR LANGE): «Ørretene, Yter, Males». Disse tre ordene - i en uforståelig kombinasjon - angir hvor jeg befinner meg akkurat nå.
Og innenfor en feilmargin på under 5 meter viser den at jeg står rett utenfor døra til hotell Furillen Fabrikken på Gotland i Sverige.

Hva skal vi med enda en app?

Nå vet jeg hvor jeg er, akkurat nå. Men det gjorde ikke britiske John Tinsley og vennene hans da de gikk seg bort i Hamsterley Forest i Dunham.
De ringte nødnummeret 999 og fikk beskjed av personen som besvarte anropet om å laste ned gratisappen what3words.

Tinsley hadde, som mange andre, ikke hørt om appen. Men gjorde som politiet ba om. Og i løpet av tre minutter kunne politimannen i andre enden se hvor de forsvunne turgåerne befant seg. Redningspersonell ble sendt ut, og den lille turgruppen ble reddet.

Skjermbilde 2019-08-18 16.28.52.png

Utviklerne bak appen har delt om verdenskartet i en trillion kvadrater (1 million millioner) som måle 3 ganger 3 meter. Hver av disse kvadratene har sine unike tre-ordskombinasjon.

Det venstre skilderhuset foran det kongelige slott i Oslo har ordene «gullmedalje, ordvalg,kjøttkake». Mens den høyre løven foran stortinget har «høstværet, friidrett, vogner».

Når du laster ned appen så velger du selv hvilket språk den skal fungere i. Jeg har for enkelhets skyld valgt norsk, men vil endre den til det f.eks. engelsk eller fransk hvis det er anvendelig.

Slik jobber de

Utviklerne har brukt 40 000 ulike ord, og rundt 100 ansatte er nå på plass i Royal Oak utenfor London for å utvikle den seks år gamle apen videre.

I følge BBC har den mongolske postvesenet gått over til What3words for å bringe ut post. Og Lonely Planet´s guide for landet angir aktuelle adresser ved hjelp av tre ord.

Skjermbilde 2019-08-18 16.29.23.png

What3words konverterer adresser il GPS-koordinater og vice-versa. Hver 3m2-firkant har en unik tre-ordsadresse. Dette er tre-ordsadressen til den valgte firkanten. Trykk gjerne på søkeruten ovenfor for ålete etter et sted du kjenner. Og zoom deretter inn til du ser firkantnettet. Og hver av disse firkantene har en unik tre-ordsadresse.

Du kan når som helst gå tilbake til der du er på kartet ved å trykke på kompasset nede til høyre. Eller velge fra kart til foto ved å trykke på globusen.

En rekke biler er nå utstyrt med tre-ords-adressesysemet. Så som Merrcedes og Ford, for å nevne et par av dem.
Engelsk og walisisk politi går nå ut med informasjon der de ber befolkningen ta i bruk what3words-appen.
-Systemet gjør at vi sparer mye penger - og liv - på å vite akkurat hvor vi skal lete eller redde folk.
Dersom folk ikke har lastet ned appen, og sliter med hvordan det kan gjøres så kan politiet sende en sms med en lenke, men det krever riktignok at telefonabonnenten har 4G-signal.

What3word-app på reisen

Skjermbilde 2019-08-18 16.30.17.png

Tenk deg hvor enkelt det kan bli neste gang du og familien eller venner skal på storbyferie eller fjelltur. Nå er det bare å angi møtested via tre unike ord, og dermed viser appen deg hvor du skal gå.

Reddet av politiet

Politiet i Humberside forteller historien om en gravid kvinne som var låst inne i en lastecontainer på en diger containerhavn med over 20000 containere. Redningsfolkene ba henne laste ned appen, og fortelle dem de tre ordene. Og kort tid etter var hun reddet.
Det er ikke noen tvil om at denne hendelsen kunne fått en helt annen slutt dersom vi ikke hadde brukt what3words-appen, sier en polititjenstemann ved politistasjonen til BBC.

Prøv den selv

Nå har jeg testet appen og jeg er utrolig imponert over hvor bra den virker. Og dersom jeg noen gang trenger å bli reddet så skal jeg i alle fall be redningsfolkene om å laste ned what3words-appen - dersom de ikke har gjort det allerede. Så finner de meg med én gang.
Kanskje du også burde laste den ned?
Her er den i
app store
Her er den i Google Play