10 ting å gjøre i Tromsø

En opplevelsesrik dag i Tromsø starter gjerne om natten. 

Y24A5428.jpg

I alle fall om sommeren. Bli med til en av Norges triveligste byer.

Ta turen til Tromsø med Hurtigruten. Det gjorde jeg. Foto: Odd Roar Lange

Ta turen til Tromsø med Hurtigruten. Det gjorde jeg. Foto: Odd Roar Lange

Telegrafbukta

Byens populære badeplass ligger en kort biltur/sykkeltur fra sentrum av Tromsø. Fine badeplass og polulært sted for barnefamilier.  Bukta fått en rekke klatrestativ og husker for aktiver barn og voksne som er lei av å ligge stille i sola. Fint sted for rekreasjonsturer.

Dersom du vil bade, og har egen bil, kjører man gjerne til Grøtfjord og nyter dagen på en fantastisk naturstrand i omgivelser få andre strender kan konkurrere med.

Ishavskatedralen

En av Norges mest kjente kirker. I Ishavskatedralen er det konserter hver eneste dag i sommersesongen (kl 14.00 og 23.30). Heter egentlig Tromsdalen kirke. Utenom gudstjenestene koster det 40 kroner for voksne å komme inn i kirken. Orgelkonserten koster 70 kroner, mens midnattskonserten koster 150.

Ishavskatedralen sett fra Tromsøsiden.       Foto: Odd Roar Lange

Ishavskatedralen i Tromsø. Foto: Odd Roar Lange

Ishavskatedralen i Tromsø. Foto: Odd Roar Lange

På turen tilbake til sentrum anbefales også en tur innom utstillingslokalet Perspektivet i Storgata. Her får du kanskje et annet perspektiv på hvordan vi ser på mennesker fra andre land.

Fjellheisen

Fjellheisen kan du ta begge veier, eller du kan ta heisen opp og gå end (de spreke går begge veier) Foto: Odd Roar Lange

Fjellheisen kan du ta begge veier, eller du kan ta heisen opp og gå end (de spreke går begge veier) Foto: Odd Roar Lange

I over 50 år har Fjellheisen fraktet reisende opp og ned av fjellet. På toppen av Fjellheisen er det gode muligheter til å gå fine fjellturer på merkede stier.

Det er også en kafè på toppen. Men utvalget av varer er dårlig: Pølser, muffins og vafler. Er du sulten så bør du heller ta med niste og sette deg på en av benkene ute og nyt den fantastiske utsikten. Det er mulig å gå opp til Fjellkafeen og ta heisen ned. Dersom du vil ta heisen opp og gå ned igjen må du uansett betale tur/retur!

Polarmuseet

Når du først er i polarbyen fremfor noen så er det vel verd å ta en tur til Polarmuseet. Her kan du få et tilbakeblikk i historien om norske polarhelter og hvalfangerhistorie. Når det gjelder polare bragder har Nansen og Amundsen selvsagt har en fremtredende plass. Museet ligger i sentrum av byen. Her vil både barn og voksne finne spennende fortellinger, opplevelser og en fantatisk samling med utstyr fra ekspedisjoner.

Ølhallen

Legendarisk "vannhull" i Tromsø. Ølhallen er en en av Norges bruneste serveringssteder, som tidligere var forbeholdt menn - og her finner du blant annet en kunstutstilling på herretoalettet... Det 85 år gamle skjenkestedet stenger allerede klokken 18 om kvelden. Men da har det til gjengjeld vært åpent fra tidlig formiddag.

Luftig bad

Bad med utsikt. Foto: Odd Roar Lange

Bad med utsikt. Foto: Odd Roar Lange

Byens luftigste boblebad finner du på toppen av designhotellet Clarion Hotell Bryggen. Her kan du oppleve luksus i boblebadet med utsikt over både bybrua, fjellheisen og Ishavskatedralen. Skal du nyte enda litt mer luksus så husk å bestille hjørnerom med utsikt ut mot bryggen og sjøen. PS: Prøv også Bryggen Spa som ligger like bak hotellet.

Tromsø har flere store og små hotell. Her er en oversikt.

Smørtorget

Skal du på kafè i Tromsø så bør du legge turen til Smørtorget like bak Ricahotellet. Til dette området dro bøndene for å selge smør og andre varer i gamle dager. Her har fem driftige jenter startet atelier, kuntsgalleri, brukthandel og kafé. Bruktbutikken selger varer til inntekt til Kirkens Bymisjon. Ta gjerne en kopp kaffe og en smørkringle og en pust i bakken i trivelige og annerleders omgivelser.

Matgleder

Arctandria på Skarven er kjent over det ganske land, men prøv også Fiskekompaniet som en motvekt. Mens Arctandria tilbyr tradisjonsrike lokaler, byr Fiskekompaniet på moderne lokaler på bryggekanten. Begge restauranter er meget gode, men eksklusiviteten på Fiskekompaniet er verdt å smake på.

Uteliv

Kafè- og utlivet i Tromsø er ikke oppskrytt. Det er like bra som du har fått høre. Foto: Odd Roar Lange

Kafè- og utlivet i Tromsø er ikke oppskrytt. Det er like bra som du har fått høre. Foto: Odd Roar Lange

Tromsø har et legendarisk uteliv. I området rundt biblioteket (verd et besøk på dagtid)  finner du flere populære utesteder. Blant annet populære Bardus og Café Sånn. Skarven er populært sted å samles etter jobb på fredager.

Mens mange av byens unge og spreke ekstremsportutøvere liker stedet Café Flyt i Sjøgata.

Turliv

Ta en tur til fjells. Foto: Odd Roar Lange

Ta en tur til fjells. Foto: Odd Roar Lange

Det er vanskelig å være i Tromsø uten å benytte seg av turmulighetene i området. Turruter fra Fjellheisen er nevnt.

En mindre krevende variant er å ta en tur til toppen av Tromsøya. Hit kan man løpe og gå fra sentrum. Her blant annet idylliske Prestvannet og mange stier.

Fakta om Tromsøturen

Tromsø er hovedstaden i Nord-Norge, og ligger i Troms fylke.

REISEN DIT

Du kan reise med bil, eller bruke Hurtigruten eller fly. Nærmeste flyplass ligger fem minutter fra sentrum og både Widerøe, SAS og Norwegian har flyruter hit.

MUSIKK

Tromsø er en musikkby. Besøk gjerne Buktafestivalen.

SHOPPING

Her finner du en god oversikt over shoppingmuligheter i Tromsø.

LES MER

På nettsiden Tromsø