Nå er det passkaos i Norge

Allerede lang ventetid før sommerens ferie. Men slik er mulig å "snike" i køen.

Passtrøbbelet er i gang. Og det skal bli verre.                           Foto: Odd Roar Lange

(Av Odd Roar Lange) Timebestilling for å søke om pass skulle skape mindre køer og bedre service for de som skal ut og reise. Slik gikk det ikke. For nå kan det bli veldig mange dager og timer å vente hvis du skal bestille pass før sommeren.
Og, det kommer til å bli enda verre i ukene som kommer.
En av årsakene er at myndighetene har utvidet kravet om pass også til å gjelde reiser til og fra Sverige og Danmark.

Dessverre opptatt

Politikamre opplever at samtlige passbestillingstimer i mai allerede er opptatt. Dersom du vil bestille time i Oslo må du et stykke ut i juni måned for å få time. Du kan selvsagt møte opp ved Oslo politikammer uten timebestilling, men da kan du risikere å vente i 4-5 timer før det er din tur.

 Vi oppfordrer folk til å møte opp ganske tidlig om de skal sikre seg kølapp, gjerne i god tid før vi åpner klokken 08:00, sier kontorleder Bekim Olomani ved Oslo politikammers passkontor til Din Side.

Olomani anbefaler at man tropper opp mellom 07:00 og 07:15 utenom tirsdager, som har senere åpningstider, om man vil sikre seg kølapp og muligheten for å søke om pass.  

Også ved andre politikamrene i Norge er det lang ventetid for å få nye pass. Spesielt om morgenen, rundt lunsjtider og like før stengetid.

Husk å sjekke om passet ditt er gyldig før du drar på ferie.                   Foto: Odd Roar Lange

Det smarte trikset

Mens du tidligere måtte til ditt hjemsteds politikammer kan du nå søke om pass hvilket som helst sted i landet. Her er også din mulighet til å "snike i køen". Dersom du bruker et passkontor i en av de større byene vil du oppleve lange og økende passkøer og problemer de kommende ukene. Men ring til et av kontorene i kommunene rundt der du er, og velg et med kortest kø. 
Her er oversikten over landets politidistrikt.
Siden bestillingen skjer elektronisk vil mange oppleve å få passet sendt hjem i posten etter bare et par dager. Men det kan ta opptil 10 virkedager. Dersom du skal ut på reise i den perioden passet skal ankomme så kan du be om at det sendes til politistasjonen, så kan du hente det der.

Dette må du vite om passet ditt. 

 

Husk dette

Nyttig informasjon fra politiet før du bestiller time for pass.

Ved felles foreldreansvar der kun én av foreldrene møter med barnet, må signert og datert fullmakt medbringes, samt gyldig ID fra den andre forelderen (eventuelt attestert/rett kopi av ID). Fullmakter og attestert/rett kopi av ID må være i original papirform .

Alle søkere:

Legitimasjon må tas med. 
Gammelt pass må tas med for makulering ved søknad om nytt pass.

Nyttig info:

 *Oppmøte senest 10 minutter før bestilt time. Du kan, ved kapasitet, bli trukket opp før din time. Ventetid kan i perioder forekomme.
*Alle må være til stede før innsjekking ved kølappautomaten.
*Har du barn under 3 år, må du ha bildene klare før du sjekker inn på kølappautomaten. 
*Kølappnummer på bestilte timer blir ikke trukket opp i kronologisk rekkefølge. 
*Booking nr. må tas med for innsjekking på kølappautomat. 
*Publikum som skal søke om nødpass, eller barn under 3 år som skal søke pass/nødpass, må ha med bilde. Øvrig publikum blir tatt bilde av i skranken.

Bosatt i utlandet:

 Sjekk hva du trenger av dokumentasjon ved din norske ambassade i det landet du er bosatt i, før du kommer til passkontoret.

Fikk du lest disse: