Slik blir du lurt av hotellet

Se hvordan hotellene bruker smarte triks for å lure deg. Sjekklista du bør bruke før bestilling.

Er hotellrommet slik det som ut til å være på nettsiden?        Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Hotellnettsiden eller brosjyren ser så forlokkende ut. Bilder og tekst får deg til å tro at du har funnet det perfekte hotellet. Men pass på. Her er sju feller du bør se opp for.

1. Bildene

Hotellene bruker både vidvinkel og utstrakt bruk av fotoshop (bildebehandling) for å få rommene til å se triveligere og større ut enn de egentlig er. Se nøye på bildene. Erfarne fotografer avslører triksene lett, mens andre vil slite litt mer. Ser bildene "helt fantastiske ut" så kommer du antageligvis til å bli skuffet når du ankommer hotellet. Virkeligheten er ikke som på bildet.

2. WiFi

Mange hotell lokker med gratis WiFi. Men vær klar over at mange hotell har én gratis sakteversjon på internett-tjenestene, mens du betaler 15-20 euro for den raske nettilgangen. Dette kan du forhandle bort dersom du bestiller via telefon til hotellet. Husk å få bekreftelsen skriftlig. Siden flere norske teleoperatører tilbyr deg "gratis" datasurfing i EU-land kan det hende at du bare skal bruke mobilen din som ruterboks under hotelloppholdet i utlandet. Husk datasperre som stopper surfingen når datamengden er oppbrukt. Ellers kan det bli svært dyrt. Nettsiden Hotelwifitest har en oversikt over en rekke hotell som er sjekket av gjester før deg. 

3.  Rom med utsikt

Javel, men utsikt til hva? Her kan utsikten fort være utsikten til nabohotellet. 

4. Overbooking

Dersom flyselskapet overbooker har du krav på erstatning etter faste regler. En slik rett har du ikke på hotell. Husk å alltid si i fra dersom du har sen ankomst, ellers kan rommet ditt - som du kanskje allerede har betalt for - blitt solgt til andre. Husk å skaffe deg medlemskap hotellets bonuskortprogram (hvis de er med i en kjede). Medlemmer får alltid bedre service enn de som ikke er det. Her har du en oversikt over hvordan du skaffer deg bonuskort.

5. Kort vei til stranda

Hvor langt er det til stranden, i virkeligheten?                   Foto: Odd Roar Lange

Dette er felle som mange havner i. Hotellet oppgir urealistisk kort avstand til stranda eller severdigheter. Sjekk med tripadvisor og se om du finner andre gjesters review. Her vil du raskt finne ut dersom hotellet har lurt tidligere gjester. Hvis du ikke finner noen reviews er det i seg selv grunn til ekstra varsomhet. 

6. Billigst pris

Er ikke alltid den billigste. Sjekk prisen både via bookingsider og hotellets egne nettsider. Ta gjerne også en telefon direkte til hotellet. Det kan gi deg gode rabatter. Forhandle deg gjerne til gratis wifi, oppgradert rom, gratis p-plass eller inkludert frokost. (Det er ikke lett å få inkludert alle disse, så ha realistiske forventinger. Frokoster er ofte dyrest - så gå helst for den.

7.  Stille og rolig strøk

Er kanskje stille og rolig noen få timer midt på natten, mens det er mye støy resten av døgnet. Kanskje er det byggearbeider i nærheten. Husk å spørre om dette før du bestiller. Hvem, ønsker å få ferien av bråk? 
Konklusjonen er at du ikke bør bestille før du har sjekket de sju punktene over. 

Fikk du med deg disse?