30 ting jeg har lært gjennom 30 år med reiser

Her er tips du som kan gi deg en bedre reise neste gang. Noen av dem er til å le av.

Reis smartere.....                               Foto: Odd Roar Lange

Reis smartere.....                               Foto: Odd Roar Lange

Jeg husker ikke mine første reiser, men har sett bilder av dem. Det var i barnevogn og pulk. Barnevogna ble senere byttet ut med sykkel, deretter bil, og deretter supplert med buss, tog, båt og fly.

Jeg har aldri feriert på hest, elefant eller kamel. Jeg tror det er like greit. Her kan du få 30 gode, og raske tips, som jeg har lært etter 30 år med reiser som journalist. Lær av mine tips - og mine feil. Del gjerne dine - i kommentarfeltet.

På fjellet

Telt skal ikke alltid slås opp på det laveste og mest vindstille punktet i terrenget. Spesielt ikke når det regner.

6-mannstelt passer ikke for seks personer. I beste fall for fire. Bare prøv. Eller, nei. Ikke gjør det.

Gnagsår går ikke over av seg selv. Og når du synes du har brukt like mye penger på compeed som på fjellsko: kjøp nye fjellsko. Gangsår er ikke dødelig, men det føles sånn.

Bose øreplugger med noicecanselling er supert når du ligger i telt og det blåser. Det bråker nemlig mer enn fly.

Hvis du overnatter i telt og må tisse. Ja, da gjør du rett og slett det du må (husk å ta med en tisseflaske). Tissetrengtheten går ikke over av seg selv. Den fører bare til at du fryser.

Skal du dra pulk på helgetur så ta ikke med deg mer enn du ville tatt med i sekk. Det blir uansett alt for mye. Og tung pulk er veldig tungt å dra.

Bomullsklær er byklær. Ikke til fjellbruk. Det blir klamt, vått, tungt og lukter svette.

På fly

Ikke bli irritert over barn som koser seg på flyreiser :-) Foto: Odd Roar Lange

Ikke bli irritert over barn som koser seg på flyreiser :-) Foto: Odd Roar Lange

Ta alltid med deg egen vannflaske. Den lille koppen med vann du får om bord er alltid for lite. Det er ikke mye du kan styre om bord i et fly. vanninntaket bør være det.

Sørg for å bruke poengsamlende kort på alle flyreiser. Bruk poengene opp før de går ut  på dato. Sett deg inn i frequent flyer-programmene og bruk kortet alle steder hvor du samler poeng.

Bruk nettstedet Seatguru.com for å finne det beste setet. Bestill sete, det er billig sikkerhet for å slippe midtsetet.

Den som havner på midtsetet har alltid rettet til de to armlenene. Dersom du ikke er enig så har du enten aldri havnet på midtsetet, eller du er en skikkelig drittsekk.

Ikke se oppgitt på foreldre som har et gråtende lite barn på armen. De har det verre enn deg. Spar all utskjelling til en bedre anledning (f.eks til dem som har en ufordragelig åtteåring som sitter bak deg og sparker i seteryggen din hele reisen)

Sjekk seatguru før du reiser. Da får du det beste setet. Særlig viktig på små fly. Foto: Odd Roar Lange

Sjekk seatguru før du reiser. Da får du det beste setet. Særlig viktig på små fly. Foto: Odd Roar Lange

Dårlig flørting med dem som jobber i innsjekkingen for å få oppgradert billett til business class er bortkastet. Hyggelig oppførsel, pent kledd og eventuell bruk av oppsparte bonuspeong fungerer mye bedre. Samt litt flaks.

Lange flyturer og lang ventetid på flyplasser gjør deg sliten. Gi blaffen i at toalettet ikke er innbydende, men gi kroppen litt enkel ansiktsvask, samt under armer. Litt anti bac gjør underverker.

Sitt rolig når flyet lander. Du kommer ikke raskere hjem selv om du spretter opp av setet. Og vær tålmodig med andre reisende.

Flyplassloungen

Ikke spar penger eller bonuspoeng. Bruk flyplassloungen når du kan. Det er en smak av luksus, en deil av reisen. Og verd pengene. Men loungen er ikke din private leilighet. Behold skoene på, og beina skal være på gulvet.

Gratis drikke er - gratis. Men dette er ikke russefest. Alkohol på flyreiser er ikke lurt, så begrens inntaket. Dersom det er en bartender der så setter han/hun pris på tips!

Det er lov å ta med seg litt frukt, snacks o.l. før du forlater loungen. Frukt er supert for å stille sulten om bord på flyet.

Nei, skal ikke ta skypesamtaler, ichat eller se film i loungen uten å bruke hodetelefoner. Min anbefaling er Bose QC 25. Men om du ikke har dem, bruk noe annet. Uansett: Ikke la være å bruke dem. Og: Mobilteleforsamtaler tas med innestemme!

På hotell

Si ifra med en gang dersom du ikke er fornøyd med rommet. En god og dokuemnetrt tilbakemelding fører ofte til at du får et nytt og ofte bedre rom. Eller de fikser feilen straks.

Ikke skriv din klage på tripsadvisor eller facebbok før du har gitt hotellet sjansen til å rette om feil og mangler.

Ta med deg såpe/shampo fra hotellet. Du får bruk for dem på din neste tur fordi du ikke skal drasse på store shampoflasker når du er på reise.

Husk å gi tips til dem som rydder rommet ditt. De jobber hardt, de tjener lite.

Hvor ofte skifter du håndkle hjemme? Dersom du ikke gjør det hver dag så trenger du heller ikke gjøre det på hotellet.

Kjøp hotellovernattingen direkte fra hotellets nettside eller telefon, ikke via hotels.com etc. Det øker sjansen til oppgradering og til gode rom.

Alle elsker en oppgradering. Det får du ikke dersom du kjøper rommet gjennom hotels.com Foto: Odd Roar Lange

Alle elsker en oppgradering. Det får du ikke dersom du kjøper rommet gjennom hotels.com Foto: Odd Roar Lange

På biltur

Husk å lære deg å bruke papirkart. Det er ikke alltid GPS-en virker.

Kjør bort fra hovedvegen. Du aner ikke hvor mange flotte steder du pleier å kjøre forbi.

Ta en avstikker. Ta bilder. Foto: Odd Roar Lange

Ta en avstikker. Ta bilder. Foto: Odd Roar Lange

I vent med å fylle bensin. Når du begynner på reservetanken kan du være sikker på at det er akkurat litt for langt til neste bensinstasjon.

Noen bonustips

Ikke dropp reiseforsikring. Better safe than sorry!

Når du kommer over et billig superkupp på en flybillett: slå til. Det andre kan du tenke på senere. Neste gang du sjekker så er billetten solgt. Og du kommer til å angre.

Reis alene noen ganger. Det er spennende, utfordrende og åpner helt nye muligheter. Halvparten så dyrt, dobbelt så moro.

Gi blaffen i telefonen og kameraet. Bare sug til deg inntrykkene. Nyt øyeblikket. De oppleves best uten smart-telefon eller gjennom en kamerasøker.

God tur!