Å bo i København - hos Louise - som vi ikke kjenner

Jeg har sovet under åpen himmel, i telt, bed&breakfast, motell og luksushotell. Nå ska jeg prøve noe helt nytt: airbnb.

Her, i denne leiligheten på Nørrebro, skal jeg bo den kommende uke. Billigere og sikkert like bra som hotell. Skjermdump

Det handler om private leiligheter, rom og hus som er til leie. Gjennom nettstedet airbnb som formidler kontakt mellom private leietagere og private utleiere. Og konseptet fristet meg til å prøve airbnb når vi skal til Danmark den kommende uka.

Hvem er du?

Airbnb krever at du først registrerer og legitimerer deg som bruker. Jeg gjorde dette for en tid tilbake. Og ved å legge til noen av mine sosiale medier-konti (Facebook, Instagram og Twitter) samt skanne førerkortet og sende inn bilde ble jeg godkjent som bruker. Også den som vil leie ut sin egen bolig (eller deler av den) må gjøre en tilsvarende registrering. Airbnb ønsker å forsikre seg om at både utleier og leietager er den de utgir seg for å være.

Velge og vrake

Når jeg så vil leie så går jeg inn på airbnbs nettside og velger sted og tid for eie, deretter kan jeg velge prisklasse og om jeg vil ha ett rom, flere rom eller hele boligen. Og så starter "skattejakten". Ved hjelp av et kart kan du se hvor boligen ligger. Jeg kan lete rundt, kikke litt på hvordan det ser ut og hvor det ligger.

Jeg må innrømme at jeg brukte en god del lengre tid til å finne airbnb-bolig enn hotell. Men jeg synes det var morsomt og spennende.

Da jeg fant en jeg ville leie sende jeg en bestilling/foresåørsel til utleiere. Hun hadde da 24 timer på seg til å godkjenne bestillingen. Den ble avslått fordi hun trengte leiligheten selv den kommende uken.

Dermed måtte jeg starte et nytt søk, og valgte en annen leilighet like utenfor København city. Jeg skal ha med egen bil og da var det greit at boligen har parkeringsplass.

Bekreftelsen

Etter fire timer fikk jeg en bekreftelse på at vi kan bo i den ønskede leiligheten - som eies av Louise. Airbnb sørger for at betalingen holdes tilbake i 24 timer etter at leieforholdet har startet. Dersom jeg er misfornøyd med det jeg får så kan jeg si i fra til airbnb - som (dersom klagen er berettighet)  sørger for at utleier ikke får pengene sine.

Og jeg får et nytt sted å bo.

Skjermbilde 2014-08-10 kl. 10.38.08

Det skal bli spennende å se hvordan airbnb-oppholdet i en privat leilighet på Nørrebro i København blir.

Nå har jeg fått beskjed om at eieren av leiligheten er på reise - men overlater utlevering av nøkkel og leilighet til en venninne. Så enkelt kan det gjøres. Vi har etablert epostkontakt og avtaler tid for nøkkelmøte.

Fordelen med airbnb slik jeg ser det: Vi kan lage maten vår under oppholdet selv - noe som er langt billigere enn å spise alle måltider på reusta rant

Det er plass til tre personer for samme prisen som én på hotell.

Jeg får gratis parkering.

Jeg får oppleve en ny bydel som jeg ikke kjenner fra før, og får lokaltips fra utleieren og hennes venninne.

Dette tror jeg blir supert.