Bomtur hos snekker Andersen og julenissen

Y24A3452.jpg

Arven etter Alf Prøysen kan være tung å bære. Det er dumt når man ikke gjør et helhjertet forsøk. Fra oppføringen av Snekker Andersen og Julenissen på Teatret Vårt. Foto: Odd Roar Lange

Det synes jeg ikke at Teatret Vårt i Molde gjør. I desember setter de opp opplesnings-juleforestillingen Snekker Andersen og Julenissen. En forestilling som er basert på boka som ble utgitt i 1971 - etter Prøysens bortgang. Dette er kulturarv og en historie som blir vist på NRK hver eneste julaften.

Førjulstradisjon

Jeg har sett forestillingen et titalls ganger. Flest av dem i Trikkestalen i Oslo. Men også i andre og mindre oppføringer andre steder. Det har vært veldig vellykket. Og i mange familier er barneteater med snekkeren og julenissen som kolliderer på kjelke en fast førjulstradisjon.

Teatret Vårt prøver seg med sin versjon i år (spilles frem til 20. desember) Det ble en veldig kjedelig affære.

Y24A3462

Jonas Delerud leser fra boka på ringsakerdialekt og musiker Steinar Raknes spiller bass. I tillegg er det noen ørsmå øyeblikk med elever fra Molde kulturskole. Det siste ble, sammen med Dirk Richard Heidingers video høydepunket. For forsestillingen slik den presenteres av Teatret Vårt - som en barneforestilling- fungerer ikke i det hele tatt. Det merkes tydelig også på det unge publikummet, der flere valgte å forlate salen under forestillingen. De kjedet seg rett og slett. Og det gjorde jeg også.

Uten stemning

Musikken, hentet fra øverste basshylle med en av landets beste musikere, skapte ingen førjulsstemning. Det gjorde heller ikke noe av det andre på scenen. Der en kunne ha brukt Prøysens julekveldsvise eller annen stemningsskapende musikk til å få en ungt teaterpublikum til å blir med i selve forestillingen. Nå ble det stor avstand og lite som fanget interessen underveis.

Y24A3466

Jo, de små sekundene med barn som kastet snøball på hverandre kunne vært et bra anslag. Men like fort som de kom så var de borte igjen. Helt til de dukket opp med et avsluttende musikkstykke som heller ikke var noen fulltreffer for barn som er i målgruppen (3-9 år).

Det er mulig at Teatret Vårt gjør alvor av sine planer om å gjøre Snekker Andersen og Julenissen til en årlig førjulsforestilling i Molde. Men da trengs det et kraftig løft.

Inn med smånissene

Med flere små nissebarn, med snekker´n og julenissen, spikking og sang og musikk vil ting endre seg. Til det bedre. Ulempen etter å ha kjørt årets forestilling - som egentlig verken ble fugl eller fisk - er at Teatret Vårt har fått mange ambassadører som ikke kommer til å anbefale forestillingen dersom den settes opp i Molde neste år. Jeg har sett Teatret Vårt i ulike oppsetninger mange nok ganger til at jeg vet at de kan mye bedre enn dette.

Og gi gjerne Barneteatret Vårt oppdraget. Kanskje dèt kan være det nødvendige løftet?

Det fortjener både fortellingen og publikum - og regionsteatret.

Y24A3467