Norge må bygge ut flere fjelltopper

Norsk reiseliv trenger et skikkelig løft. Derfor skal vi lage ikoner til fjells.

Romsdalseggen og "Rampestreken" i Rauma kommune i Møre og Romsdal markedsføres for turister - av lokalbefolkningen. Foto: Odd Roar Lange

Odd Roar Lange (The Travel Inspector): Norge har 18 fantastiske nasjonale turistveger. Og vi bør ha minst like mange nasjonale turistfjell.  Dette kan være det vi trenger for å fremstå som det unike landet turistnæringen liker å hevde at vi er.

Kopier suksessen

I 1994 startet det som Statens vegvesen først kalte "reiselivsprosjektet". Fire vegstrekninger skulle være med på satsingen. Dette var Sognefjellsvegen, Gamle Strynefjellsveg, Hardanger og Helgelandskysten.

Skal vi la turistene nøye seg med å se på fjellene, eller skal vi la dem besøke dem - og legge igjen penger der? Foto: Odd Roar Lange

Skal vi la turistene nøye seg med å se på fjellene, eller skal vi la dem besøke dem - og legge igjen penger der? Foto: Odd Roar Lange

Lokalt kunne man finne noen syntes det var en riktig god idé. Andre mente det var komplett galskap. Tre år senere fikk prosjektet navnet Nasjonale Turistveger - og i 1998 ga Stortinget grønt lys for å utvikle Nasjonale turistveger videre. I dag har vi 18 fantastiske attraksjoner - prisbelønte og populære. (Selv om noen fortsatt sutrer og synes det er feil bruk av penger).

Mer utnyttelse - mer penger

Statens vegvesen har anlagt veger der det ellers ville vært ufremkommelig. Og de har tatt i bruk etablerte veger, rustet dem opp og utviklet dem. Jeg er veldig begeistret og synes det er skikkelig stilig at vi har disse attraksjonene, selv om jeg synes reiselivsnæringen er for defensiv når det gjelder å utnytte dem kommersielt.

Norske fjell bør utvikles. Ved at man plukker ut et antall fjelltopper hvor man lager arkitekt-tegnede prosjekt etter samme modell som på turistvegene. Helst bør disse kombineres med overnattingssteder. Og brukes som et utgangspunkt for guidede turer og kommersielle aktiviteter. Det kan være downhillsykling, jakt, rafting, strikkhopping, utsprangsted for basehopping mm

La oss bruke naturen

Turister og lokalbefolkningen kommer til å elske dette stedet, høyt over Molde by. Illustrasjoner: Bjarne Josefsen, Kosbergs Arkitektkontor

Norge har mer enn nok uberørt natur å ta av. Selv om områder med mindre enn fem kilometer til nærmeste menneskeskapt vei/kraftlinje etc krymper.
I mange bynære områder diskuteres det hvordan naturen skal brukes. Og om den skal tilrettelegges. I Molde i Møre og Romsdal diskuteres det høyt om det skal bygges en spektakulær utsiktsplass i bymarka rett bak byen. Det er en svært god idé. Bygg ut en god atkomstveg og la Molde Panorama Lounge bli en virkelighet. Ikke alle er like begeistret, selv om motargumentene er mer navlebeskuende enn visjonære. Det er egentlig helt vanlig for småbyer, som Molde. Det skjedde da de skulle bygge Scandic Hotel Seilet, Aker stadion, nytt kulturhus (Plassen) og nytt, flott museumsbygg (Krona). Kritikerne er ofte opptatt av hvorfor det er dumt for seg selv,  istedet for å se at det er bra for mange andre.
Men når Moldepaviljongen forhåpentligvis er på plass vil lokalbefolkningen kommer til å dele tusenvis av bilder og filmer herfra. Dette fanges opp av turister. Det kan bli bli en gedigen suksess.

Slik kan den nye paviljongen, Molde PanoramA Lounge, over Molde bli seende ut. Illustrasjoner: Bjarne Josefsen, Kosbergs Arkitektkontor

Folk til fjells

Vi har også nok overnattingskapasitet knyttet til skianlegg, og flere enn nok nedslitte høyfjellshotell. Men vi har ikke utnyttet de spektakulære fjelltoppene.

Ingen norske fastlandsfjell er høyere enn 2469 m - noe som ikke er særlig imponerende i seg selv - i et land som kalles fjelland. Men vi har mange spektakulære fjell. Som er det fordi ligger der de gjør. Gjerne ved havet eller fjordene.

Vi har titusener av uberørte fjelltopper. Vi kan lett bruke minst 18 av dem slik at Norge virkelig blir en ny turistopplevelse. Jeg tenker ikke på DNT-hytter hvor man må gå i timesvis for å komme frem. Men steder som kan nås med bil/buss/gondol/helikopter.

De må legges på steder med fantastisk natur og med flott utsikt. Noen av dem kan legges til steder der det allerede er etablert anleggsveger i forbindelse med telemaster. Andre kan etableres "der ingen skulle tru at nokon kunne bu".

En liten og en stor fjelltopp til begjær.                                       Foto: Odd Roar Lange

En liten og en stor fjelltopp til begjær.                                       Foto: Odd Roar Lange

Spare eller utvikle?

Norsk reiseliv snakker og drømmer om utvikling. Staten, ved næringsministeren, snakker om å spare, og regjeringen har allerede kuttet mange millioner kroner fra det som som opprinnelig skulle styrke og utvikle en satsingsnæring. Det er fint med småbruk som satser på gårdsturisme, bønder som lager ost og entusiastiske pensjonateiere som vil leie ut tre kanoer.

Men Norge trenger større prosjekt. Vi trenger noen riktig store - til fjells.

Vi har råd til det, men jeg er ikke sikker på om vi har råd til å la være.
Artikkelen er oppdatert 23. mai 2017

Fikk du lest disse?