Dagens bokanbefaling - Norge på langs

21 dager alene på en sykkel. 3400 kilometer langs norske veier. Fra Nordkapp til Lindenes, men ikke den korteste vegen. Derimot via en rekke av våre nasjonale turistveger. Det er turen jærbuen Asbjørn Nygård har unnagjort. Og nå er det blitt en fin bok. 3.Skulpturlandskap i Lyngv+ªr

Nå er opplevelsene fra turen havnet i boka Norge på langs. Og bak det som kanskje kan oppfattes som en kjedelig tittel skjuler deg seg en morsom og underholdende reiseskildring. Nygård har nemlig utfordret tekstene i turistbrosjyrene (særlig tekstene til de nasjonale turistvegene) - og han sjekker om sin egen opplevelse sammenfaller med tekstforfatternes skryt.

Det byr på morsomme litterære overganger. Det samme gjelder Nygårds mange morsomme opplevelser og betraktninger underveis. Og  som han deler sammen med musikk som han lytter tiil underveis.

Vi snakker nemlig ikke om noen Lars Monsen-type her. Selv om jeg mistenker ham for å være i bedre form enn han gir inntrykk av så er han ingen "villmarkens sønn".

I stedet lar han seg forundre over små epioder, som hunder som løper bjeffende etter ham, om værforandringer som kommer overraskende på, om bilisten om tutet i tunnelen (det skjedde kun én gang på hele turen - i Molde) og de mange overnattingsstedene underveis.

Forfatteren bor nemlig ikke i telt eller under åpen himmel. Han bor på hotell, pensjonat, campinghytter og motell. Du får mange fine overnattingstips i denne boka.

332101

Jeg er en av dem som reiser mye i Norge. Og for meg er Nygårds reisebok en gjenoppfrisking av steder og mennesker. Jeg koste meg med Norge på langs, hade mange latterkuler, og fikk reiseinspirasjon.

Bildemessig er det ikke helt topp. Det blir litt for mange bilder tatt fra sykkelsetet - av veier og fjell. Litt for få mennesker og av ham selv.

Men, teksten er i alle fall med og skaper gode bilder.

Jeg tror du får den samme opplevelsen dersom du leser boka.

Asbjørn Nygård har plukket ut sine 10 favorittsteder i Norge- Her kan du lese reportasjen og se lista på nettstedet kortreist.no

 

Jeg gir boka terning

Lydverket-Terning4-400px