Ekte ungdom bor ikke på hotell

Y24A9458

Y24A9458

Norske festivaler jakter på både barn og ungdom. Noen lykkes, fordi de skjønner at trivsel, lave priser og billig overnatting aldri går av moten.

Molde International Jazzfestival går på en økonomisk smell etter årets festival. Den ble aldri den publikumssuksessen den ønsket å bli. Festivalledelsen skylder dessuten på Molde Fotballklubb som spilte fotballkamp mot det mildt sagt ukjente laget Ventspils samme kveld som det var en av tre utekonserter (med tre artister) på Romsdalsmuseet. 7500 valgte fotball, drøyt 2500 kjøpte konsertbillett.

-Vi tapte 500 000 kroner på kollisjonen, mente moldejazzdirektør Jan Ole Otnes.

bilde_5

bilde_5

bilde_3

bilde_3

bilde_4

bilde_4

bilde_6

bilde_6

På forhånd var det lovet at publikum kunne rekke begge deler. Først konsert, så fotball. Dèt løftet klarte ikke Moldejazz å holde. Forsinkelse av konserten  vi kun fikk med oss halvannen låt av Monae før vi måtte småløpe for å rekke kampen på Aker stadion. Kombinasjonen av både fotball og konsert for en hel familie lot seg dessuten kun gjøre fordi vi hadde fått gratisbilletter. Ellers ville det blitt altfor dyrt. Her må begge parter ta ansvar.

Fotball- og jazzjournalist Arild Rønsen klinket til å mente at Molde FK hadde fotballens grimme ansikt. Neste dag måtte han beklage utspillet fordi det var tuftet på dårlig journalistikk og feil informasjon.

Fotball og jazz, ja, gjerne

Jeg tror det kom for få folk til Moldejazzkonserten fordi programmet ikke hadde sterk nok appell utenfor Romsdalsregionen. Dermed måtte Moldejazz og Molde FK kjempe om de samme lokale besøkende. En kamp fotballen vant. Hadde konserten hatt en stor stjerne ville det komme konsertbesøkende fra Trondheim, Oslo, Bergen etc etc. Og de ville ikke under noen omstendighet valgt Molde FK og et ukjent lag (Ventspils) istedet for store musikalske toppartister.

Derfor er det Moldejazz sin egen feil, og ikke fotballen, at museumskonserten ble nedprioritert.

En festival som ikke liker konkurranse i uke 29, og som tidligere gikk i strupen på den nåværende samararbeidsparteren, Raumarock, som ville stille med en rockeferje under Moldefestivalen. Senere ble de enige om å samarbeide om rockeferje allikevel. Godt løst.

Jeg håper det blir både store fotballkamper, rockeferjer og Moldejazz samtidig. Jo bedre og bredere tilbud, jo flere folk kommer til Rosenes by. Særlig dersom de topper med internasjonale toppstjerner på menyen.

Ny camping for unge

I tillegg har Moldejazz nedprioritert satsingen på ungdom. Den tidligere jazzcampen er nedlagt. En real tabbe. For ungdom vil gjerne bo på en festivalcamp. Det er noe av en musikkfestivals sjel.

Jeg synes derfor det eksterne forslaget om å lage en ny festivalcamp like ved Romsdalsmuseets hovedscene er en svært god idé. Infrastrukturen ligger til rette, beliggenheten er god. Og ekte festivalungdom bor ikke på hotell.

Billigere ungdomsbilletter fører til flere gjester, høyere inntekter, og et publikum som blir vant til å dra til Moldejazz og andre festivaler. Samarbeidsfestivaler er det aller beste. Med gjennomgående festivalpass.

I tillegg vil jeg foreslå at Moldejazz lærer litt av Trollrock-arrangørene på Beitostølen og Sommerfesten på Giske (ved Ålesund). To suksessrike festivaler. Med meget familievennlig profil.

Ikke strenge, kortklipte, svartkledde vakter fra Protect o.l. Til forveksling lik politi, men mye mindre hyggelige. Som står på egne podier for å speide etter folk som tar feriebilder med mobilkamera og senere "angriper dem fra to kanter" med beordring om å bli med til ytterkanten av konsertområdet for å slette bildende. Jeg fulgte opptrinnene på nært hold... Det så ikke bra ut!

Gratis for barn

Y24A9454_3

Y24A9454_3

Y24A9445

Y24A9445

Da jeg besøkte TrollrockBeitostølen i sommer, og ville kjøpe barnebillett til Jakob, fikk jeg vite at det var gratis for barn! I tillegg var vaktene meget hyggelige. Ikke noen svartkledde liksompoliti som jaktet på folk som filmet et snutt eller to med mobilkamera. Men vakter i refleksvest som gjorde det trivelig å være på festival. Filming var helt ok. Stemningen var utmerket. Jeg kommer garantert tilbake.

Det samme gjelder Momentiums Sommerfesten, og Jugendfesten (den siste arrangere neste helg). God stemning, trivelig vakter. Jeg tror slike ting bidrar til økt besøk. I tillegg til gode artister.

Jeg tror Moldejazz kommer sterkere tilbake neste år. Forhåpentligvis også med jazzcamp.