Her finner du et deilig bakgårdsliv

De mest spennende stedene finner du i bakgårdene.

Det er servert i Bakgården Bar & Spiseri i Trondheim.          Alle foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Et av de beste reisetipsene er å først ta en tur til de «obligatoriske stedene» i regionen du besøker. Deretter er det tid for skattejakten.
Det å ta en tur litt utenfor allfarveg. Ved å kikke inn i bakgårdene, inn i smugene, inn i de små og rare butikkene og spisestedene. Dersom du skal til Amsterdam er det viktig å vite at mange av de aller triveligste restaurantene ligger nettopp i bakgårdene i bydelen Jordaan. Og slik er det også mange andre steder.

Matglede under parasollene

Matglede under parasollene

I Trondheim er det også mange skjulte perler som det er lett å gå forbi. For eksempel dette steder i Kjøpmannsgata 40. Som selvsagt heter Bakgården Bar & Spiser. Jeg aner ikke hvor mange ganger jeg har gått forbi her uten å stoppe. Eller - uten å vite hva som skjuler seg inne i gårdsrommet. Men det er ikke få. Denne nå er det heldigvis slutt på det. Å gå forbi, altså.

Nazif Tunc er mannen som dro fra Tyrkia til Norge, og som for alvor er i ferd med å lærer trønderne å sette pris på lokal og kortreist mat.

For fem år siden startet han Spiseri Bakgården midt i Trondheim sentrum. Og her får du det aller beste av tapasmat basert på lokale og nasjonale leverandører, produsert både på tradisjonsvis og internasjonalt vis. Når norsk bondekost serveres på denne måten er det bare å glede seg til denne menyen.

- Jeg liker bønder, sier Nazif.
De bør i alle fall virkelig like ham!

Vi prøvde 13 (!) retter og heldigvis betyr tapas «små retter».  Ellers hadde det blitt krevende. For samtlige retter smakte veldig godt.

Torsketunger er ypperlig tapasmat.

Torsketunger er ypperlig tapasmat.

Jeg prøvde lokalbrygget øl fra To Tårn og eplemost fra Egge gård. perfekt kombinasjon. Og når servitøren på strak arm tok utfordringen med å lage en hjemmelaget iste til de yngste så er det en ekstra stjerne til stedet. Det er de små tingene som gjør det store forskjellen.
Bakgården har uteplass under store parasoller (med varmelamper når det er behov for det) og inneplass for dem som ønsker det.

Ostegleder på et fat

Ostegleder på et fat

Å komme inn i Bakgården (ligger like ved Bakke Bro) er som en reise til sydligere breddegrader. Og tapasmaten blir en reise i seg selv.
Sjøkreps, klippfiskboller, torsketunge, tunfisk, serranoskinke, kjøttboller, kongereker, lokale oster, spekemat av hjort, morrpølse og mye annet spennende. Denne menyen blir du ikke lei av. Det blir du ikke av gode opplevelser heller.
Dagens klare anbefaling er spiseriet og baren Bakgården i Trondheim.
PS: Nazif Tunc driver også restaurant Ladejarlen i Trondheim

Nazif Tunc driver Bakgården i Trondheim

Nazif Tunc driver Bakgården i Trondheim