Fjelltur i isen – det varmer

Du har ikke vært skikkelig på tur før du har prøvd isjuving.

 

Norge har flere aktører som tilbyr guiding og sikring i isjuving. André Sundero ved Hindsæter Fjellhotell i Sjodalen, helt på grensa til Jotunheimen er en av dem. Og han er en av de beste. Ikke rart han driver et firma som heter Upptur :-)

I dag tok han oss med på guidet til i Sjoavassdraget. Og det ble en minnerik opplevelse for gruppa bestående av fire barn, to ungdommer og tre voksne.

Turen starter ved parkeringsplassen til Ridderspranget, ved riksveg 51.

Etter femten minutter var vi nede ved elva. Og det ble femten minutter med dyresporfortellinger, naturopplevelser og naturhistorie.

Ned i elvejuvet finner André vegen inn i de skjulte hulene mellom fjellet og isen, der en med sikringstau føler seg trygg selv om underlaget er svært så glatt.

-Glatteste i Norge, smiler André og sender åtte og tiåringen inn i hula.

Isjuving er en tur som de fleste kan være med på. Har du velutviklet klaustrofobi vil du kanskje synes at noen av hulene er vel trange, men det finnes omveger ute i friluft.

Ikke riv ned istappene som henger ned. Neste gruppe vil gjerne også se dem.

Turen gjennom grotter, opp gjennom sprekker, akende nedover store snøkledde steiner og på oppgåtte snøstier er spennende, morsomt, utfordrende og lett krevende. Kanskje aller mest for hodet, siden du må utfordre dine egne grenser noen ganger.

Isen i Sjoa forandrer seg hele tiden – og selvsagt fra år til år. Turen to av oss gikk for fem-seks år siden er ikke mulig å gå i år. Men vi fikk en storslagen opplevelse i isen og naturen.

Har du vært på et antall skiturer, fotturer og gjennomført noen dager i slalåmbakken i vinter? Da er dette det neste du skal bli med på.

André Sundero og Karola Wentzel, som eier og driver Hindsæter Fjellhotel har sørget for et utmerket opphold for oss og nesten 20 andre gjester i kveld. Og det er vel flere enn én som kommer til å drømme om dagens ishuletur.

 

 

 

Dette trenger du:

Gode vintersko

Gode vinterklær

Gamasjer

Gode votter (gjerne et skift)

Lue

Mat og (varm) drikke