Flyskolen 2: Den raskeste veien gjennom sikkerhetssjekken

DSC00438.jpg

Det er ikke størrelsen på køen som gjelder.

Den korteste eller den lengste? Hvilken av dem går fortest?

På vei til innsjekking. Velg den rette måten å gjøre det på. Foto: Odd Roar Lange

Ikke bry deg så mye om lengden på køen. Se heller etter om det sitter én eller to personer som sitter ved gjennomlysningsmaskinen.

I så fall skal du velge den med én person.

Der det sitter to er det oftest opplæring på gang. Og da blir hver eneste bag, veske og mappe sjekket ekstra nøye. Gjerne flere ganger på hver enhet fordi det er opplæring i å se uønskede gjenstander på røntgenbildet.

Under opplæring ? Foto: Odd Roar Lange

Dette er garantert den køen som går saktest.

Siden du skal stå noen minutter i kø allikevel er det nyttig å skaffe seg et overblikk for å finne de raskeste køene. Bruk et minutt på dette så kan du spare mye tid.

Velg køen med enslige forretningsreisende.

Her er fire andre tips som tar deg raskere gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassene.

1. Pakk smart Tar du med deg en liten koffert eller bag som håndbagasje så skal du bakke slik: Klær nederst, så et lag med eventuelle elektroniske gjenstander (ladere, lite kamera, mp3-spiller etc.) Deretter et lag med klær. Dermed er det lettere for vekterne å lese bildet på røntgenmaskina, og du slipper manuell kontroll.

2. Kle deg smart Ta av ytterklær, skjerf. lue, belter, capr/hatt etc og legg dette i håndbagasjen. Klokke, mobiltelefon, mynter, nøkler, legges også i håndbagasje, eller i liten plastpose i plastkassen på samlebåndet. Datamaskin kan legges i security friendly mappe, for å slippe å ta den ut av beskyttelsesmappen. Bruk sko som er lett å ta av og på.

3. Toalettsaker Ta ut all flytende væske, skum, gele og legg disse beholderne (som allle må være under 100 ml per stk) i gjennomsiktig plastpose. Gjør det samme også med medisiner/barnemat som har større volum enn 100 ml. Denne posen tar du selvsagt ut av håndbagasjen før du kommer til rullebåndet.

4. Ta bilde av billetten Flyselskapene sender deg billetten din elektronisk, og du kan laste ned en såkalt qr-kode som lese av flyplassens kortleser. Ikke last ned denne i siste liten. Gjør det på forhånd, og ta skjermdump/bilde av qr-koden, som du så lagrer i telefonen. Dermed har du den klar selv om nettet skulle være ute av drift eller treigt.

Følg med på Flyskolen. Her kan du lese gårsdagens fem raske tips.

God tur :-)

 

 

Jeg har tidligere laget en lengre artikkel om dette til kortreist.no