Her er Norges beste badestrender

Holmenskjæret.jpg

17 norske steder kan heise det blå flagget i sommer. De er miljømerket og klare for sommergjestene. Holmenskjæret i Bærum. Foto: BlåttFlagg

 

- 12 norske strender og fem marinaer har gått gjennom nåløyet og kan heise det høyt hengende og anerkjente miljømerket Blått Flagg sommeren 2014. To strender og en marina har i år fått miljømerket for første gang.

Blått Flagg er en internasjonal miljøsertifisering for strender og marinaer. Ordningen eies og drives av Foundation for Environmental Education (FEE). Søkere må oppfylle strenge krav til sikkerhet og service, miljøledelse, vannkvalitet, informasjon og miljøopplæring, sier Marit Kjellesvik, Blått Flagg-koordinator i Norge

 Nye flagg

To norske strender og en marina kan i 2014 smykke seg med Blått Flagg for første gang. Disse er Foten i Fredrikstad kommune, Tronvik i Moss kommune og Skjærhalden Gjestehavn i Hvaler kommune.

Her er oversikten over de godkjente strendene: 

Foten (ny) i Fredrikstad kommune

Storøyodden badestrand i Bærum kommune

Sjøstrand, Hvalstrand, Holmenskjæret og Hvamodden i Asker kommune

Bystranda og Hamresanden i Kristiansand kommune

Helleneset i Bergen kommune

Sjøbadet og Tronvik (ny) i Moss kommune

Ringshaugstranda i Tønsberg kommune

Her er oversikten over godkjente marinaer:

Lillesand Gjestehavn i Lillesand kommune

Grimstad gjestehavn i Grimstad kommune

Risør havn i Risør kommune

Kongelig Norsk Seilforening, Dronningen Marina i Oslo kommune

Skjærhalden Gjestehavn AS (ny) i Hvaler kommune

Blått Flagg-sesongen varer fra 5. juni til 31. august.

 Over hel verden

3203 strender og 646 marinaer i 48 land i Europa, Sør-Afrika, Marokko, Tunisia, New Zealand, Brasil, Canada og Karibbien er Blått Flagg sertifisert. Kriteriene er internasjonale og like for alle land som deltar. Søkere vurderes først av en nasjonal jury, som deretter sender sin innstilling til en internasjonal jury.

– For gjestene betyr det blå flagget blant annet at de kan være sikre på stranden eller marinaen har rent vann, rene omgivelser og tilstrekkelige toaletter som rengjøres regelmessig, sier Marit Kjellesvik i en pressemelding.

Det er også krav til førstehjelpsutstyr, livredningsutstyr og nødtelefon.

Strenge krav 

– Og det skal finnes fasiliteter for handikappede, tydelige sikkerhets- og adferdsregler, informasjon om sårbare nærliggende naturområder og økosystemer, og tilbud om miljøaktiviteter for strandens eller marinaens brukere. I tillegg stilles det krav til miljøledelse, opplyser Kjellesvik.

 Får ros

Strendene må i tillegg gjennomføre omfattende badevannstesting i henhold til EUs badevannsdirektiv. De samlede resultatene må være innenfor kategorien «excellent» for å kunne tildeles Blått Flagg.

– Blått Flagg er en eksklusiv utmerkelse som slettes ikke alle får. Derfor vil jeg gi honnør til kommunene som har klart å få utmerkelsen. Det viser at kommunene er miljøbevisste og at de bryr seg om at både kommunens innbyggere og gjester utenfra får en hyggelig opplevelse når de besøker disse friområdene, sier Jan-Henrik Larsen, medlem av Blått Flagg-juryen og avdelingssjef i NHO Reiseliv.

Fullstendig oversikt over alle strendene og marinaene på den nordlige halvkule som er tildelt Blått Flagg for sommersesongen 2014, er å finne på www.blueflag.org.