Nå satser Hurtigruten på øyhopping

Y24A3870.jpg

Hurtigruten vil ha gjestene med på femdagers øyhopping. Det kan bli en sommerslager.

bilde

Mandag 7. juli starter salget av sommerpasset som gir deg muligheten til å reise så mye du vil langs Helgelandskysten for bare 1190 kroner. Passet varer i fem dager, og da kan du hoppe av og på ved de ulike hurtigruteskipene ved anløp ved Brønnøysund, Sandnessjøen, Nesna og Ørnes. En maritim femdagersvariant av interrailbilletten. Helgeland Passport er et samarbeid mellom Hurtigruten og Helgeland Reiseliv.

Dette er et veldig godt tips til en sommerferie du aldri kommer til å glemme.

Fra Hurtigruten.no

 

Pilotprosjekt

Og fylkeskommunen i Nordland har bevilget 300 000 kroner til prosjektet som er en pilot for andre strekninger langs kysten. Dersom Helgeland Passport blir en suksess så vil det trolig bli tilsvarende ordninger både nord og sør for Helgelandskysten neste somer.

Hurtigruten og reiselivsnæringen ønsker å samarbeide slik at passasjerene kan oppleve det beste både til lands og til vanns. Det landbaserte reiselivet skal sørge for å vise frem og selge aktiviteter på land, mens Hurtigruten skal frakte de reisende fra sted til sted. Med best mulig opplevelser om bord.

Helgeland Passport selges kun ombord i skipene.

Hvordan ser Fjord-Norge ut for en turist? Foto: Odd Roar Lange

Drømmenatten

I fjor reiste jeg med Hurtigruten fra Trondheim til Tromsø i juni. Da vi utpå kvelden startet seilasen nordover Helgelandskysten var jeg i ferd med å gå til køys. Etter fem minutter på køya ga jeg opp. Jeg kunne ikke sove bort denne fantastiske opplevelsen gjennom sommernatten. Jeg stod opp og tilbrakte natten på dekk og ved panoramavinduene ombord. Det var mye bedre.

Den magiske turen

Og jeg tar gjerne turen flere ganger. Det er en magisk opplevelse. Tidligere har jeg tatt den samme turen med RIB langs Helgelandskysten. En opplevelse for livet.

Bli med på å krysse Polarsirkelen. Foto: Odd Roar Lange

Her er Helgeland Reiselivs beskrivelse av hva du kan oppleve på strekningen:

BRØNNØYSUND

Brønnøy Havn ligger midt i den pulserende og koselige småbyen Brønnøysund. Herfra er veien kort til et mangfold av opplevelser. Ta turen til Torghatten, fjellet med hull tvers igjennom. Ved foten av fjellet liggerTorghatten Camping og StrandRestaurant der du kan kose deg med nydelig mat og flott utsikt. Besøk også Hildurs Urterarium, den unike mat,- vin og urtegården like utenfor sentrum eller ta hurtigbåt/ferge til Vegaøyan verdensarvområde. På Nes besøker du E-huset, verdens eneste ærfuglmuseum, og får med deg Verdensarvutstillingen. Herfra går det i hele juli (tirsdager og fredager) båtturer ut til egg- og dunværet Lånan der den gamle tradisjonen med ærfugldrift holdes i hevd. Legg også inn et besøk på Vega Havhotell som byr på kulinariske retter laget av de fineste råvarene som hav og land kan tilby.

SANDNESSJØEN

Sandnessjøen havn er Helgelands regionhavn og kalles også «Porten til Helgelandskysten». Vi anbefaler deg en tur til Petter Dass-museet, bygget av det kjente arkitektfirmaet Snøhetta. Få samtidig med deg Alstahaug kirke fra omkring år 1200, en av syv bevarte middelalderkirker i Nord-Norge. Fjellrekken De syv søstre inviterer til flotte vandreopplevelser enten du velger en eller alle toppene. Det er godt merkede stier til hver enkelt topp og i mellom dem. Fra Sandnessjøen kan du også følge den ordinære rutebåten og være med på rundtur i den vakre skjærgården, blant annet til Træna og Lovund.

ØYHOPPING MED SYKKEL

Vil du prøve deg på øyhopping med sykkel? Lei sykkel enten i Brønnøysund eller i Sandnessjøen, bruk ferger og hurtigbåter og reis fra øy til øy. Å sykle på Helgeland om sommeren kan gjøres hele døgnet i det fantastiske lyset. Du sykler tett på naturelementene og stopper ofte fordi det er så mye vakkert og særegent å se på. Hva med å prøve en sykkeltur midt på natten? Opplev den totale stillheten og roen i det rosa lyset som ofte inntreffer i sene nattetimer og som skaper en magisk stemning du sent vil glemme. Sjekk ut sykkelideer på www.visithelgeland.com. Her kan du også booke sykler online.

MOSJØEN

Fra Sandnessjøen kan du ta buss eller leiebil til Mosjøen, Helgelands eldste by, for å besøke blant annet Sjøgata, den gamle bydelen fra 1800-tallet. De gamle husene i gata tas godt vare på og er en del av det pulserende bylivet. Her finner du arkitektoniske perler og bygningsvern av klasse. Sykle eller vandre langs foten av Øyfjellet (818 moh) utover til Marsøra og få fantastisk utsikt til den gamle bydelen fra sjøsiden. Den restaurerte byparken fra 1905 er også verdt et besøk. Ellenstuen i Fru Haugans Hotel (Nord-Norges eldste hotel)) byr på utsøkte matopplevelser i historiske omgivelser.

Fra Mosjøen er veien kort til det vakre fossefallet Laksforsen i Grane (ca 30 km sørover langs E6). Sett deg på svaberget nedenfor fossen og nyt synet og buldringen fra de mektige vannmassene. Lokalprodusert mat kan nytes i Laksforsen Turistcafe som har panoramautsikt over fossen.

NESNA

Nesna kommune består av tettstedet Nesna og øyene Hugla, Handnesøya og Tomma. Dikterpresten Petter Dass bodde mesteparten av sitt liv på Nesna og det var her han skrev «Nordlands Trompet», et av sine største verk. Nesnaøyene byr på rik natur og flotte naturopplevelser både til havs og på land. En vandretur opp fjellet Tomskjevelen, 922 moh, gir deg fantastisk utsikt over hele Helgelandskysten. 

KAJAKKPADLING

Med sine tusenvis av øyer, holmer, skjær og lune viker, blir Helgeland ansett som et av Norges beste områder for havkajakk. De trange fjordene, storslåtte fjellene og tusenvis av øyene gir stor variasjon og spennende opplevelser. Finn din egen strand, overnatt i tradisjonelle rorbuer og opplev lokal mat som en del av padleturen. Helgeland har flere profesjonelle aktører som tilbyr kurs, utleie og guidede padleturer. Se www.visithelgeland.com for mer info eller kontakt turistkontorene.

MO I RANA

Fra Nesna kan du ta buss eller bil til Mo i Rana, Helgelands største by. I sentrum finner du Havmannen, Anthony Gormleys 10 meter høye skulptur som står 15 meter ute i fjorden og nås lett fra gågata. Ta samtidig en spasertur til Moholmen der eldste bebyggelse er datert tilbake til 1600-tallet. Både Restaurant Søilen og NO3 byr på kulinariske matopplevelser med stort fokus på samspillet mellom god mat og god drikke. Vi anbefaler også en tur i Grønligrotta, en av de største og best besøkte turistgrottene i Norden. Litt mer utfordrende er Setergrotta der eventyrlystne kan få en 2 timers guidet tur. Deler av Svartisen, Norges nest største isbre, ligger i Rana kommune og nås med båt over Svartisvatnet. Turen går deretter langs en 3 km lang sti opp til isen, en spektakulær opplevelse. Polarsirkelen er den usynlige grensen inn i det arktiske på 66° 33’ og ligger ca 60 km fra Mo i Rana.

ØRNES

Ørnes er kommunesenteret i Meløy kommune og ligger lengst nord på Helgelandskysten og kystriksveien. Brearmen Engenbreen på Svartisen, har i over 100 år vært en kjent og godt besøkt turistattraksjon langs kysten. Blant annet har både Keiser Wilhelm og Fridtjof Nansen lagt igjen hilsen på Fondal gård ved breen. Du kommer deg til breen med skyssbåt over Holandsfjorden fra Holand, 24 km sør for Glomfjord. Via fjellveien fra Fykan, kan du besøke et utendørs trappeanlegg med 1127 trinn. Meløy byr ellers på fantastiske fjellområder, mange gode fiskevatn og 16 merkede turstier som går både i fjæra, i skogen og til fjells.

På visitmeløy finner du informasjon om aktiviteter i Meløy.