Hvordan pisse på en fra Oslo

Y24A2632.jpg

Halvparten av alle i Oslo kommer fra bygda. Men de kan lett bli såret allikevel.

Y24A2634

Jeg har bodd over 20 år i Oslo. Og kjenner byen og innbyggerne godt. Her er seks av mine tips.

"Det er Stockholm som er hovedstaden i Skandinavia?"

Oslo er, med 630 000 innbyggere, langt mindre enn hovedstedene København (1,2 mill) og Stockholm (1,4 - 2,1 inkl Storstockholm ). Men ingen av de to andre kan slå i bordet med en nærhet til naturen som Oslo kan. Her kan du oppleve både øysafari med rutebåt og fjelltur med t-bane bare 15 minutter fra hverandre. I Oslomarka har Den Norske Turistforening flere hytter.

"Oslo har ikke noe fotball-lag"

Vålerenga er byens stolthet når det gjelder fotball. Laget har blitt seriemester og cupmester flere ganger. Seneste cupmesterskap i 2008 og seneste seriemesterskap i 2005.

Laget spiller hjemmekampene sine på Ullevaal stadion - som også er Norges nasjonalanlegg. Man kommer seg til Ullevål blant annet via t-banenettet som har stopp rett utenfor arenaen. Her er Vålerengas seriekamper 2014.

"Det er alt for kaldt i i Oslo"

Oslo kan oppleves både kald og fuktig om vinteren. Til gjengjeld er klimaet i i hovedstaden svært behagelig i sommerhalvåret. Vanligvis er det også stabilt siden det ligger skjermet for fuktig og regnvått vær fra vest. badetemperaturen i fjorden når ofte opp i 22 grader.

Skulle du derimot føle behov for litt ekstra kulde om sommeren så kan jeg anbefale Oslo Icebar. Den ligger midt i sentrum - og her kan du besøke isbaren og drikke en drink fra et glass laget av ekte is.

IMG_7252_2_4

"Det er altfor dyrt å bo"

Oslo har overnattingssteder i alle prisklasser. Du kan bo dyrt og eksklusivt på hotell som The Thief, Grand Hotel og Grims Grenka. Men du finner også rimelige løsninger. Kanskje du vil kombinere oppholdet i hovedstaden med en hyttetur. Prøv en av Oslofjorden Friluftsråds mange hytter og steder langs kystleden. En ekstra anbefaling til Fyrsteilene - hvor du bor på en øy midt i Oslofjorden.

"Det er altfor dyrt å spise"

Du finner alle prisnivå dersom du ønsker å spise i Oslo. Hovedregelen er - som for andre store byer - at det er dyrest i sentrumsgata (her Karl Johans Gate) og billigere jo lenger unna du kommer. Prisnivået er også temmelig høyt på Aker Brygge og Tjuvholmen.

Beveger du deg til bydelen Grønland finner du mange svært rimelig og veldig trivelige innvandrerbutikker og - spisesteder.

Jeg har min favoritt midt i mellom - nemlig på Youngstorget. På Fyret Mat og Drikke spiser jeg veldig gjerne deres signalrett: hjemmelaget hamburger. Den er veldig god - og anbefales herved.

Prøv Fyret neste gang du er i Oslo sentrum. Dra til Youngstorget, ta turen opp i andreetasje, der 1. maitalene holdes fra. Og der finner du Fyret. Du blir ikke skuffet! Bilde: Odd Roar Lange

"En rotete by. Jeg finner ikke frem"

Rett utenfor Oslo Sentralstasjon finner du Trafikanten. Her får du all hjelp du trenger til å finne frem i Oslo. Visit Oslo har sin turistinformasjon i Roald Amundsens Gate - like bak Rådhuset. Et godt tips er å laste ned Visit Norway sin app på mobiltelefonen.

Visit Oslo har også startet en kampanje som heter #diggeroslo. Let på sosiale medier etter denne hashtagen (f.eks. på instagram) så finner du mange bilder som kanskje kan inspirere deg til ting å gjøre og oppleve når du er i Oslo.

Vil du bruke kollektivtransport så laster du ned appen til Ruter. Du kan også laste ned en egen billett-app fra Ruter slik at du kan reise kollektivt uten å betale med kontanter. Kontantkjøpte billetter ombord på buss/trikk/tog er mye dyrere enn om du kjøper på automat eller via app.

God tur til Oslo :-)

 

Dette er en bloggpost i serien: Hvordan pisse på en fra … Tidligere postet: Hvordan pisse på en fra Trondheim