Nå er jeg virkelig misunnelig

Y24A7708.jpg

Det er ikke så ofte jeg er misunnelig. Dette er en av disse få gangene.

Y24A7771

 

I Kristiansund arrangeres det hvert år fotofestivalen Nordic Light. Jeg tror ikke folk i Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag er klar over hvor bra denne festivalen er. Fordi fotografer ikke er kjendiser på samme måte som musikere, skuespillere og tv-stjerner. Selv om det de har levert av bilder er sett av mange.

Fra utstillingene i Kristiansund

Når øyne åpnes

Også for meg er festivalen er øyeåpner av de sjeldne. Fordi jeg aldri har vært spesielt interessert i fototeknikk og fotografer. Men jeg er interessert i storytelling og bildefortellinger. Jeg er interessert i hvordan bilder kan brukes til å skape historier.

Derfor koste jeg meg veldig i går da jeg fikk høre og se Jimmy Nelson fortelle om sin historie: Before They Pass Away. Der han har besøkt minioriteter som velger å leve slik de alltid har gjort, men som står i fare for å bli utryddet. I alle fall kulturen og levesettet deres. Det er bilder som er utrolige. Og historier som er enda mer fascinerende.

Y24A7823 Y24A7791

Hva er din historie

-Hva er ditt tips til unge fotografer?

-Whats your story. Det er hva det handler om. Ikke dyre kamera og flotte objektiv. Det" siste interesserer meg ikke i det hele tatt. Men, hva er din historie". Fortell meg den, sier Jimmy Nelson, fotografen som er bosatt i Amsterdam - og som jeg håper jeg kan få treffe neste gang jeg kommer til en av mine europeiske favorittbyer.

Han fortalte også om et annet prosjekt han gjennomførte på skolen, i klassen, til et av barna. Klassen har 30 elever og de fikk ett eneste engangskamera der de skulle ta ett bilde av hver elev. Slik de ville at medeleven skulle huskes. Det krevde konsentrasjon og kreativitet.

Bilder og musikk

Fengslende var også fortellingene til Chris Rainier fra National Geographic. Med bilder og musikk (Anoushka Shankar) fikk vi bli med på en fantastisk reise.

Chris og Jimmy møttes på fotofestivalen.

Dette er bare bittelitt av det Nordic Light har hatt på menyen denne uka. Men når man serverer topp vare bør ikke halvpartene av setene i salen være tomme, som i går.

Perler

Festivalen i Kristiansund har en stor utfordring:

Hvordan kan de få vanlige folk til å komme for å se, møte og høre uvanlig gode fotografer?

Jeg tror de skal fortsette med å ha toppfolk. Men også arrangere konkurranser og kurs for folk som tar bildene sine med mobiltelefon og enkle kamera. Hjelp dem til å ta enda bedre bilder. Jeg vet at mange har veldig lyst.

I dag er spriket mellom toppene på festivalen og det store publikummet for stort. Og folk flest aner ikke hva de går glipp av.

Og skulle festivalen noen gang føle for at de vil flytte fra Kristiansund - så flytt mer enn gjerne til den byen jeg bor i :-)

Jeg er veldig misunnelig på kristiansunderne som har denne festivalen. Jeg håper du skjønner hvorfor...

Y24A7708