Ny serie: Dette er det nye turist-gullet

Y24A3290.jpg

Nordvestlandet har mye bra på menyen. Men det er veldig hemmelig. Nå er det på tide å slå et slag for suksessoppskriftene.

Hvem har den beste klippfiskretten på nordvestlandet? Det skal jeg prøve å finne svaret på. Foto: Odd Roar Lange

En hver region må ha sin signalrett. En lokal matrett som frister - både før gjestene kommer og når de er der. Den bør kunne serveres på enkleste vis og på restauranter som ønsker å være på øverste hylle.

Etter min mening er klippfisken er selvskreven vinner for Nordvestlandet. Retten mer kjent under navnet bacalao i utlandet, men  nordmenn tror bacalao kun kan serveres som fiskegryterett med rød saus.

Slik er det ikke.

Historien og i dag

Bacalao kan serveres på svært mange forskjellige måter. Det kan klippfisk også. Toppenavnorge slår nå et slag for klippfisken som signalrett for nordvestlandet. Det handler om historie og det handler om nåtid. Og det handler ikke minst om å tjene penger på de mange turistene som kommer til Møre og Romsdal. Etter en tur til Runde er klippfiskmiddag en perfekt avslutning. Etter en tur over Romsdalseggen i Rauma er en dusj og deretter klippfisk og en tørr hvitvin en middag i verdensklasse.

Skal du oppleve Atlanterhavsvegen så er klippfisk et must for å gjøre dagen perfekt. Enten den spises i Bud, i Molde eller Håholmen.

Har du vært på fiskeværet Grip utenfor Kristiansund? Hvis ikke så er det på tide. Og dagen avsluttes med klippfiskmiddag og rødvin.

Først nå har du opplevd det som kan kalles "best i nordvest"

Nordvestlandet har de beste utsikter for turistene. dersom de tør å ta seg betalt. Og da er mat et viktig middel - for selger og kjøper. Foto: Odd Roar Lange

Samme vei  Det hadde vært deilig om restaurantene, turistkontorene, hotellene og leverandørene endelig kunne dra i samme retning når det gjelder mat. I dag er klippfiskrettene alt for godt bevarte, og ikke spesielt fremtredende, retter på menyene rundt om kring.

Klippfiskstoltheten er nesten totalt fraværende. Som om de ikke tør stole på egne ferdigheter og råvarer. Møre og Romsdal har flere av landets aller beste leverandører av råvarer til klippfisk. Og regionen har gode kokker som kan tilberede på beste måte - samt gode servitører og selgere i restauranten som kan fortelle gjestene at det er denne retten de må prøve.

Serien starter nå

Følg med på serien om klippfisken i nordvestnorge og #klippfisknordvest.

Tips meg gjerne om steder jeg bør besøke. Send tipset på mail til orl@toppenavnorge.no, på sms til 90 58 34 85 eller skriv i kommentarfeltet.