På ekspedisjon med barn i sommer-Norge

Ekspedisjoner blir ofte forbundet med tøffe turer for barske, voksne kvinner og menn. Men har du tenkt over at du kan dra på ekspedisjon med barn i nærheten av der du bor? Eller et anet sted i landet?

Vi har gjort det. Med dundrende suksess.

10 barn i alderen 6 til 11 år, samt fire (til tider litt barnslige :-) ), men veldig blide voksne menn satset på fem dagers sommerekspedisjon i Romsdal. Og fikk opplevelser som enkelte ville strukket seg utrolig langt for å oppleve - forståelig nok.

Tøff båt, morsom seilas

Nå skal det med en gang forklares at første etappe ble foretatt med standsmessig fartøy. Noe som ikke akkurat dro ned kvaliteten. Med en 30 fot stor rib fra firmaet Storm Event i fra Oslo. Og med den svært erfarne skipperen (og turkamerat) Petter Fjeld ved roret.

Med den barske båten ved brygga var det naturligvis ingen tung jobb å få unger og voksne ombord. Med avreise fra gjestehavna i Molde og kurs mot Ona. En drøyt time etter avgang var vi på plass på Norges sydligste fiskevær, bestående av to øyer sammenbundet av bro, og med et karakteristisk fyr på toppen. Vi besøkte både fyret og keramiker Turid Myrvang før vi forflyttet oss til kakaopause på Finnøy havstuer. (På Ona kan du leie leiligheter og det er restaurant som er åpen ved spesielle anledninger. Men butikken på øya er dessverre et avsluttet kapittel.)

Med alltid blide Elin Gullhav Moltubakk og resten av staben på havstuene ble det muligheter for servering kaffe til de voksne og kakao med krem til barna, selv om de ansatte egentlig hadde hendene mer enn fulle med forberedelser til et kommende bryllupsarrangement.

Krigshistorie

I duskregn bar det videre til naboøya Dryna i Midsund kommune, hvor en særdeles blid hytteeier lånte oss båtplass mens vi tok med mat og drikke og satte kurs mot Franskhelleren oppe i fjellsiden. Franskhelleren ble navnet på grotta fordi fire franske krigsfanger i hula gjemte seg for tyskerne de hadde rømt i fra - i seks måneder - vinteren 1944/45. Ved hjelp av lokalbefolkning som smuglet mat til et avtalt skjulested i nærheten av hula. Et spennende besøk i ei hule med masse historie.

Fra Dryna ble det ettermiddagsretur tilbake til Molde. Og klargjøring til kommende dagers videre ekspedisjon til fjellbyen Rauma. Rapport herfra finner du på bloggen i morgen.