Norges fineste sted er egentlig ikke ett sted

Hvor er Norges fineste sted? Det mest vanlige spørsmålet jeg får når jeg holder reiseforedrag. Jeg kan enkelt forklare deg veien dit.

 

Norges fineste sted er ikke et er egentlig ikke på et geografisk sted. Det er det stedet du er sammen med noen du liker veldig godt. Noen du trives sammen med. Det an være den enkleste hytta som blir et slott med de riktige vennene. Det kan også være en sted du overnatter hvor verskapet overgår det du kunne drømme om.

Samtidig kan den flotte luksushytta blir et fengsel dersom du velger feil reisefølge. De siste dagene har jeg vært på tur med de rette vennene, på rett sted.

 

Jakob i Venjesdalen

Ute på tur

Dersom du leste bloggen min i går så kunne du lese om vår Ekspedisjon Romsdal 2012. Om en reise med 10 barn og fire turglade  og turvante menn.

Turen startet i Molde, gikk via Lyngværet, Ona, Finnøya, Dryna og tilbake til Molde. Derfra til Rauma hvor vi i to døgn hadde det fortreffelig hos Synnøve Stenvågnes Bersås og Per Bersås på Nordre Flatmark.

Et enkelt og greit helt perfekt sted for en liten eller halvstor gruppe på tur! Gjerne et par-tre familier på tur sammen. Et veldig fint, gammelt hus, med en stemning du kan drømme langt etter hvis du heller velger hotell eller campinglass.

Her kan ungene hoppe i høyet, konkurrere hesteskokasting og pilspill, spille fotball og gjennomføre mange andre sommeraktiviteter. TV-en var ikke på ett sekund. Noe som tilhøre sjeldenheten, sånn ellers, mener jeg...

Voksne kan lese, skravle, slumre, bli med på leken, drikke te og kaffe, nyte livet.

En deilig start

Med en varm frokostkaffekopp var det lett å finne vegen ut på verandaen i 2. etasje før resten av følget sommervåknet. Flott utsikt opp til fjelltoppene, ned til den blågrønne elva og jernbanelinja foran huset. Et flott hus med alle fasiliter som trengs til en ypperlig ferie. Og da vertskapet stilte med kjøttsuppe, hjemmelaget rabarbrasaft (unnskyld Synnøve: jeg tok med meg en halvliter råsaft fra flasken som stod igjen på kjøkkenet, det var umulig å la være) og loff første dagen, kanelsnurr og kaffe/saft den andre og kaffe/saft og vafler den tredje. I tillegg til guidet tur for voksne og barn gjennom den flere tusen år gamle steinura ved husene, skytekonkurranse på jordet og hesteskokast på tunet. Og en helt utømmelig strøm av service og hjertelighet. Da er det bare å si det som det er: det er slike steder som der de fineste i Norge!

 

Høyt og lavt

Vi var på tur til Ona fyr ytterst på kysten, fyret som er 14,7 meter høyt. Og vi var på tur til Litlefjellet i Romsdalen som er 780 meter høyt. Det er fortoppen til Romsdalshornet som er 1550 meter høyt. En tur på halvannen time til topps fra der vi parkerte.

Og vi fikk med oss en guidet tur med Arne Skiri som holder til på nabogården Skiri. Denne turen, langs elva Rauma varer i 2,5 timer, og ender med besøk av trollet under den aller største steinen.  Les mer om turen på kortreist.no

Viktig, helt til slutt

Det viktigste med slike turer er å sette av nok tid. La ungene få leke, slappe av, kjede seg litt, skape rom for kreativitet. Og: ha god mat på lur.

At voksne skal være med å spille fotball sammen med ungene er en selvfølge.

PS: Glemte jeg å si at de voksne vant kampene begge dager (ja, vi hater å tape ;-) )

PS2: les mer om "Ekspedisjon Romsdal 2012" i morgen.