Pass på lommeboka di - ferjeselskapet rapper den gjerne

Fergeselskapene går nye veier for å stoppe snikere. De stjeler fra lommeboka deres. Med direktørens velsignelse. Illustrasjonsfoto

For hvis du ikke får betalt når billettøren går runden sin tapper han/hun ulovlig bank-/kredittkortet ditt for 1000 kroner før du får forlate ferga! I alle fall hos selskapet Norled (tidligere Tide) på Vestlandet.

Den utrolige historien

De siste to dagene har vi kunne lese om Berge Hjørungsnes i blant annet Sunnmørsposten. Her er sakens opprinnelse hentet fra smp.no:

Berge Hjørungnes bur i Molde. Han reiser mykje med ferje, også i yrket som arkitekt, og som oftast med Fjord1. Laurdag 30. juni klokka 19 tok han Norled-ferja «Tidesund» frå Sulesund til Hareid.

– Eg parkerte og gjekk ein tur på toalettet. Eg såg etter billettøren, men såg ingen, og sette meg i bilen for å lese ei avis og slappe av nokre minutt, slik eg har gjort tusenvis av gonger før, fortel han.

Han heldt fram ferjekortet då han skulle køyre på land, slik mange gjer når dei ikkje har fått betalt.

– I staden for å ta imot betaling, ropar billettøren at eg har forsøkt å snike meg unna billettering, og skal straffast. På få sekund tappa han kortet for 1.000 kroner, fortel han, og er ikkje mest oppteken av pengane, men framferda til Norled.

Etter min mening er selskapet fullstendig på ville veier.

Før eller etter?

For når billettørene verken er på bildekket eller i kafeområdet er det umulig for passasjerer å vite hvor han/hun skal lete. Da er det en naturlig måte å betale før en forlater båten. Jeg har selv gjort dette ved flere anledninger, uten trøbbel.

På trikk/t-bane/tog må du kjøpe billett før du går ombord. På ferga kjøper du den ombord. Dermed kan du heller ikke beraktes som sniker før du har forlatt ferga. Eller eller det slik at du må kjøpe den før det er x antall minutter før ferga legger til? Jeg mener at ingen kan bli tatt for fergesniking før de har forlatt ferga uten betalt billett.

Ekstra spesielt blir det siden Hjørungsnes tilbyr seg å betale, og det ikke er snakk om noen billettkontroll.

 Tyveriet

Uansett om du blir tatt for sniking eller ikke så kan en billettør ikke forsyne seg av pengene fra kortet dit, slik Norled gjør.

Det skulle tatt seg ut om parkeringsvakter tar fra deg bankkortet ditt, tapper det for beløp tilsvarende  gebyret og så gir deg det tilbake, eller om politiet skulle gjort tilsvarende ved fartskontroller.

Et absolutt minimum er selvsagt at man får kun får med seg krav om tilleggsavgift (inkl klagerett), eventuelt får tilbud om å betale på stedet. Det er ikke billettøren som alene skal avgjøre om det skal trekkes 1000 kroner fra kortet ditt!

I dagens utgave av Romsdals Budstikke får Norled støtte for sin praksis fra sin fergekollega i Møre og Romsdal, Fjord1. Men i kommentarfeltet i artikkelen på rbnett.no får kundebehandlingen rundjuling, heldigvis.

Reiselivs-Norges ledelse bør ta tak i situasjonen. Det samme bør Forbrukerombudet. Og: det hadde vært kanonbra om Berge Hjørungsnes ombestemmer seg og velger å sende inn klage til direktør Ivan Fossan i Norled, som forsvarer tyveriet fra kortet til passasjeren.

Tre mulige løsninger:

1- Billettøren oppholder seg på et åpent billettkontor når han/hun ikke er på bildekk/kafeen

2-Billett kan kjøpes i kiosk/kafè evt i automat på samme sted

3-Billettering på land (manuelt,automat eller autopass)