Velkommen til Molde - men ikke om natten

Turist-Norge kriger med andre - og seg selv - om å få tak i turister. Men bobilturister er det ikke mange som vil ha, enda de legger igjen masse penger. I Molde får de ikke overnatte.

Jeg har tidligere i sommer vært kritisk til Moldes håndtering av bobilturister. Det skyldes at Molde Båthavnlag tok seg til rette og satte opp forbudsskilt og bøtela bobilturister. Da det vanvittige påfunnet ble omtalt i media unnskyldte de seg med udokumenterte påstander om at en bobil skulle ha stjålet strøm fra et utvendig strømuttak på klubbhuset. Og like udokumenterte påstander om at bobilturistene skulle ha kastet søppel fra seg før de forlot stedet.

Ikke bo her

Men like ille synes jeg det er er når kommunen velger å følge Båthavnlagets ønsker om å forby overnatting på parkeringsplassen ved den store fritomten som det er brukt mellioner på å gjøre innbydende og vakker.

Retiroanlegget har vunnet internasjonale priser. Da er det vel ikke så rart at turister har lyst til å bruke det... eller hva?

 Båthavnlaget ble pålagt å fjerne skiltingen, men unnlot å følge pålegget. På samme måte som de unnlot å følge kommunens regler da de bygget ut en 20 meter for lang molo. Denne saken ble løst ved et forlik senere. Heldigvis.  For jeg mener at moloen er fin og bra. Og burde vært ferdigstilt lenge før den ble det. Her burde kommunen vært mer smidig og løsningsorientert.

Men når det samme båthavnlaget kritiserer andre for å ta seg til rette blir det i heftigste laget, synes jeg.

Pengebrukere

Bobilturister fra inn- og utland som jeg har snakket med de siste dagene forteller det samme: De handler i butikker, legger igjen penger og koser seg når de får anledning til det.

Noen velger campingplass til rundt 200 kroner natta, andre foretrekker gratisplasser bruker heller pengene på annet vis. Forståelig, begge deler.

Campingplasseierne i byen har ingen uttalt forståelse for at kommunen vurderer å legge forholdene til rette for bobiler. De vil heller ha bobilene hos seg. Det skjønner jeg, og det får de dersom de gjør seg attraktive nok. Informasjon må de selv ordne med. Det skal ikke kommuner ta seg av.

Men kommunen skal ordne for kommunale parkeringsplasser for bobiler. Slik de også gjør det for andre bilister.

Hvem løser saken?

Denne sommeren kommer til å gå uten at kommunen finner en god løsning for tilreisende gjester. Og jeg tror det samme kommer til å skje neste år. For det finnes ingen som tar skikkelig tak i situasjonen. Ikke noen i kommunen, ikke turistsjefen, og ikke næringslivet.

Alternativet er selvsagt at noen tenker at konflikter skal diskuteres av noen få og eventuelt finne sin løsning i de lukkede rom, slik de ofte gjør i småbyer som Molde.

I mellomtiden finner noen bobilturister enkeltvise plasser hvor de kan overnatte. Eller de flytter seg vekk fra Molde. Til nabokommunenen hvor de finner fantastiske overtattingsplasser på de mest utsøkte steder. Jeg blir beint frem misunnelig. Tenk å kunne legge seg for natten og å våkne opp for dagen på sånne fantastiske områder.

Vinner og taper

Jeg undres overhode ikke over at nabobyene i sør seiler opp som turistvinnere, mens Molde igjen blir stående igjen som taper med et rykte som en furtende lillebror som ikke får være med på leken.

Og moldensere som tror at de utsettes for en komplott når bobilturister vil bo gratis (men heller bruke pengene i butikkene) tar selvsagt feil. For rundt hele Norges land finnes bobil-P-plasser på gratisområder. Og  det samme finner du også i våre naboland.

Gratis frokost

I stedet for å bøtelegge bobilturistene burde heller Båthavnlaget ønsket dem hjertelig velkomne, servert noen gratis frokostrundtstykker og en morgenavis, og en turistbrosjyre med informasjon om hvor de kan handle. Etter modell fra Farsund Gjestehavn: gratis og med god service.

Jeg bekymrer meg ikke for at dete blir noen konkurrent til den kommersielle campingplassen. Like lite som Båthavnlagets egen gratis gjestebygge (bra tiltak, forresten) er noen konkurrent til den kommersielle gjestebrygga i Molde.

Molde bruker hvert år hundretusener av kroner på å markedsføre byen som turistby. Det er bortkastet når overnattingsgjestene jages utenfor byporten når de skal sove.