Reiselivet skremt av filminnspilling i Norge

norge-i-bilder.jpg

Reiselivsnæringen vil ha filminnspillinger til Norge. Når de først får det, så vil de ikke ha det. Nå må de ta seg sammen.

Vakker utsikt i Geiranger. Bilde: Odd Roar Lange

Bransjeorganisasjonene NHO Reiseliv og Virke er enige om at norske myndigheter bør innføre en incentivordning for å støtte filminnspilling i Norge. Dette skal gi gode inntekter til stedet der filmen spilles inn. Steder som bygger ut locations for filminnspilling vil måtte ta store kostnader, men også kunne påregne gode inntekter. I tillegg vil de, dersom filmen blir en suksess, kunne bli et ettertraktet reisemål.

http://youtu.be/UdEE5oMPvEM

 Skrekk og gru

Men hva skjer dersom det ikke skal spilles inn en kosefilm. en en skrekkfilm. Som i Geiranger i Møre og Romsdal. Verdensarvstedet som er truet av en flodbølge dersom - eller når -  fjellmassivet i Åknes i Stranda deler deg helt og faller i sjøen. Beregninger viser at det kan utløse en flodbølge på 85 meter. Og det foregår selvsagt kontinuerlige målinger for å mulig å kunne varsle en katastrofe.

Men filmselskapet Fantefilm vil ikke vente. De er i ferd med å lage filmen "Bølgen". Det er det slett ikke alle som liker. Kritikere tror det kommer til å skremme turister fra Geiranger.

Kritikken har vært reist flere ganger. Jeg er svært overrasket over at ingen andre i fra bransjen har turt slå tilbake.

Det betyr enten at de er enige i frykten.

Eller

 

at de helst ikke vil ha offentlige diskusjoner om norsk reiseliv.

Suksess

Jeg ser ikke bort i fra at de har rett. At en og annen bleknebbet amerikaner dropper et planlagt besøk til katastrofefilmbygda. Men - det åpner også for en helt ny nisje. For turisme til bygda, der du du kan ta en selfie (selvportrett) av deg selv foran en kunstig bølge. Som bilde av deg selv o kulisser i Hollywood eller foran gapet på haien i "Haisommer". Den pinglete amerikaneren kan veksles inn i 100 andre.

En magnet

Det er spilt inn en rekke skrekkfilmer rundt om i verden uten at turistene skremmes av den grunn. Dersom det er noe som kan skremme turister så er det virkeligheten - ikke fiksjoner. Der det ikke er prisen som er for høy, men verdien som er for lav.

Geiranger bør - istedet for å klage over Bølgen - heller ønske enda flere skrekkfilmprodusenter velkomne. Til Skageflå, Flydalsjuvet, Dalsnibba og andre fjellgårder.

Dét hadde vært en turistmagnet - når sterkt miljøforurensende cruiseturisme forhåpentligvis snart får en kraftig nedgang.

PS: Premieredatoen for Bølgen er satt til 28. august 201