Slik blir du drømmepassasjeren på flyet

Finnes den perfekte flypassasjeren? Ja, sier de som jobber ombord.

Er du klar for å bli de kabinansattes favorittpassasjer? Foto: Odd Roar Lange

Er du klar for å bli de kabinansattes favorittpassasjer? Foto: Odd Roar Lange

Det er søkemotoren Skyscanner som har spurt over 700 kabinansatte fra 85 ulike flyselskap om hvem som er deres drømmepassasjer og hvem som er de mest irriterende om bord.

Og et overveldende flertall svarer at favoritten er en mannlig passasjer i 30-årene, som reiser alene, og som er på fritidsreise. Han sitter helst på økonomiklasse - og: han er ikke kjendis!

Nabotips

Hva kan du gjøre for å gi dine medpassasjerer en bedre reise?

1. Plass om bord. Ikke legg beslag på mer plass enn du har krav på. Den som sitter på midtsetet har retten til armlenene, vindu- og midtgangplassen har egen sone på hver sin side.

2. Seteryggen. Ikke slå ned seteryggen uten at du har spurt passasjeren bak om det er ok. Det er trangt nok som det er.

3. Ren og pen. Ikke bruk sterke parfymer/aftershave før du går om bord. Men, ta deg en dusj slik at du ikke lukter gammel svette.

4. Ta det rolig. Du kommer ikke raskere ut av flyet selv om du spretter ut i midtgangen før flyet har stanset. De som sitter forrest går først ut, og har du det travelt så må du kjøpe billett foran i flyet. Så enkelt er det.

Gjør deg klar til den neste flyturen.                                                          Foto: Odd Roar Lange

Gjør deg klar til den neste flyturen.                                                          Foto: Odd Roar Lange

De beste setene

Hvordan skal du finne de beste setene ombord?

Via nettstedet Seatguru kan du finne ut hvor de beste setene i ditt aktuelle fly befinner seg.

Du finner flytypen du skal reise med ved å se på billetten/billettbestillingen. Du kan bestille et bestemt sete ved bestilling via internett 24 timer før avreise. Ved reiser med SAS betaler du et gebyr ved å bestille fast sete samtidig som du bestiller billetten. Venter du til 22 timer før avgang før du bestemme plass gratis. Med Norwegian må du betale et gebyr. Og dersom setevalg betyr noe for deg så er det verd å bruke noen kroner på dette. Også charterselskapene tar en liten avgift for å få bestemme sitt eget setevalg.

Men du kan også endre setevalgt på nytt ved innsjekkingsautomaten eller via smarttelefon før du går om bord. Da kan du oppleve at de beste setene som tidligere var opptatt, nå er ledige.

Fikk du med deg disse?