Slik blir du oppgradert på flyet

bilde2.jpg

Å havne på de beste setene i flyet trenger ikke koste en eneste krone ekstra.

Er du klar for oppgradert plass på flyet? Foto: Odd Roar Lange

Jeg har ved flere anledninger blitt oppgradert på mine lange flyreiser. Metoden har alltid vært den samme. Og du kan bruke dem, du også.

Høflighet, tørre å spørre, velkledd, godt humør og et smil på lur.

Skal du spørre om oppgradering? Eller bare vente til noen tilbyr deg plassen. Det er alltid et dilemma. Men det er aldri farlig å spørre. Du straffes ikke med enda dårligere sete enn du hadde :-)

Men det er noen andre gode triks. Her får du dem.

Innsjekking tidlig eller veldig sent

Kanskje du ikke opplever noen oppgradering og da har du kastet bort en del tid på flyplassen. Men hvor ille kan egentlig dét være? En litt mer dristig variant er å vente til i siste liten. For dersom det er overbooket på økonomiklasse kan det hende at de flytter deg over til businessclass.

Tidlig eller sen innsjekk. Det kan være løsningen å velge den ene løsningen. Foto: Odd Roar Lange

Når skal du reise?

Dersom du velger flytidspunkt som er populært for forretningsreisende er sjansen for oppgradering ikke altfor stor. Dersom du reiser i skoleferien er det stor sjanse for mange ledige seter på businessclass, og sjansen siger. Dersom du har kjøpt last-minute-billett til svært lav pris styrker det dessverre ikke sjansen til oppgradering. Det gjør det derimot om du reiser alene.

Oppfør deg ordentlig

Dersom du vil sitte på businessclass sammen med dem med god økonomi så bør du også oppføre deg som dem. Vær skikkelig kledd. Ikke nødvendgvis i drakt/dress. Men slitt dongeribukse og joggesko er en heller dårlig løsning. En pen jakke og bukse/skjørt er et minimum. Hvordan du oppflører deg i innsjekkingen er også vesentlig. Dersom du viser med all tydelighet at fly er det kjedeligste du vet så er det liten sjanse for oppgradering. Det handler også litt om språket ditt, og høflighet og at du ikke på noen måte oppleves som påtrengende. Dersom flyselskapet har gjort en stor feil så kan du selvsagt foreslå en oppgradering, men vær fleksibel og hyggelig. Det lønner seg alltid.

Vær klar over at du får servert den standardmaten som finnes ombord på businessclass. Har du behov for spesiell diett så kan du glemme det...

Gode venner

Kjenner du noen i flyselskapet så er det ikke umulig at disse er i posisjon til å oppgradere deg. Det er lov å spørre. Husk også å bruke bonuskortet ditt for å registrere alle reiser. Frequent flyers er alltid populære. Du kan selvsagt bruke bonuspoengene dine til å oppgradere. Men du kan slippe unna uten poengbruk.

Gode titler fungerer

I utlandet er de ofte mye mer opptatt av titler enn vi er i Norge. Dette kan du bruke for alt det er verd - forutsatt at du har en tittel som fungerer :-) Er du diplomat så reiser du kanskje på business uansett. Men for alle andre vil et visittkort kunne gjøre susen. Forutsatt at du ikke bruker det forbudete: "Vet dere ikke hvem jeg er"?