Slik unngår du gnagsår i påsken

DSC00682.jpg

Dersom du har hatt skikkelig gangsår på tur, så glemmer du det aldri.

Uten mat og drikke….Godt fottøy hindrer ofte gnagsår. Foto: Odd Roar Lange

Turgleden blir borte, og det er vanskelig å tenke på noe annet enn gnagsåret. Jeg har noen eksperttips for deg som vil unngå dem. Og noen råd til deg som allerede har fått gnagsår på beina under påsketuren.

Før turen

Aller først: et gangsår er lettere å forebygge enn å lege. Så dersom du kjenner at det gnager og gnisser i skoene, oftest på en hæl eller på yttersiden av tærne, så er det viktig å stoppe med èn gang. Dette går nemlig ikke over av seg selv. Og når det først den røde huden har utviklet en vannblemme så er skaden skjedd. Det er dette du skal unngå.

For det kan fort bli så ille at flere turer i påsken er helt utelukket.

Og selv om det er brysomt og irriterende å stoppe, så vil du være evig takknemlig et smart valg etterpå.

Gnagsårplaster

Dersom du tror du kommer til å få gnagsår så bør du ta på hydrocolloidplaster, for eksempel Compeed (fås på butikk) eller Duoderm som fås på apotek, før turen starter. Disse er relativt kostbare, men er verd hver krone dersom det kan bidra til en god tur. La plasteret sitte på til det faller av av seg selv.

Dersom du har fått gnagsår kan du også bruke gnagsårplasteret fordi det hindrer forverring av skaden. Og igjen:det er veldig viktig at plasteret får sitte på til det løster av seg selv. Ellers vil du trolig rive av huden under plasteret, pga at limet er ganske sterkt.

En langt rimeligere tips, som er supert for å forebygge gnagsår, er å bruke sportstape. Dette puster også og er mye billigere enn gnagsårplaster. Noen ganger er kombinasjonen av de to en god løsning.

Husk å klippe tånegler før turen starter. Skarpe negler kan lage trøbbel for nabotærne.

Vannblemmepunktering

Har du fått en vannblemme så prøv å la den være lukket så lenge som mulig. Da reduserer du risikoen for infeksjoner. Og gnagsåret leger seg selv raskere.

Dersom du allikevel velger å stikke hull på blemmen må det gjøres via frisk hud utenfor blemmen. Med en steril nål stikker du via frisk hud, en til to mm fra blemmen og inn i blemmen. Ikke punktèr selve blemmen.

Påskestemning og liv på Knettsetra i Trysil. Foto: Odd Roar Lange

Pass på beina

Bomullssokker er "forbudt" i turskoene. Disse holder på fuktighet, og fuktighet er med å øker risikoen for gnagsår og blemmer. Dessuten fryser du raskere på beina når dere har hvilepause.

Har du tilgang på talkumpulver så bruk gjerne dette på beina før turen starter. Det bidrar til å holde huden tørr.

Sjekk føttene til barna. de sier ofte ikke i fra før det er for sent. Og da er det nettopp dèt: for sent.

Ditt beste tips

Jeg vil gjerne ha dine tips mot gnagsår. Og ikke minst for hvordan du leger sår som allerede er oppstått.

Del dem gjerne i kommentarfeltet.