Snakker cruiseturistene sant ?

norge-i-bilder.jpg

I så fall bør de få bedre behandling enn de gjør i dag.

Cruiseskip i kø i Geiranger. Foto: Odd Roar Lange

Det er ikke så godt å si. For ingenting er å elsket og så hatet i reiselivsbransjen som cruiseturistene.  Nå har det kommet en undersøkelse som bekrefter at cruiseturistene legger igjen masse penger i land. Den slår ihjel den forrige, som bekreftet antagelsen om at cruiseturister ikke legger igjen penger i land. Og den, slo på sin side ihjel den forrige, som bekreftet at cruiseturistene legger igjen masse penger i land... Osv.

Opp- og nedturer I årevis har lokal- og regionaviser jublet over sesongens forhåpentligvis økende antall ventede passasjer. Jo høyere tall, jo større spalteplass. Joda, jeg har selv skrevet et antall av disse. Helt ukritisk og uten å vurdere hva cruiseturistene tilfører. En god effekt for små steder er selvsagt at det skapes liv og røre. Og dette kan igjen føre til at lokalbefolkningens stolthet øker når de ser turistene ta bilder og kose seg på våre arenaer.

Innovasjon Norge har i sin halvårlige turistnæringsundersøkelse også tatt med tall cruisenæringen. Det er bra. Og fra mai til september intervjuet Statistisk Sentralbyrå totalt 1423 turister fra 30 cruiseskip som gjestet cruisehavner i sju norske byer Bergen, Hammerfest, Oslo, Stavanger, Ålesund og  Åndalsnes og i de mindre stedene Eidfjord, Geiranger, Flåm, Lofoten,  Nordkapp, Olden og Skjolden.

 Foto: Odd Roar Lange

Dette kom frem da Innovasjon Norge hadde sitt pressetreff denne uka. Her la de frem noen foreløpig tall fra undersøkelsen fra i fjor.

Snakker de sant?

– Turistene er intervjuet etter at de har vært i land på de respektive destinasjonene, forklarer avdelingsleder analyse i Innovasjon Norge, Sigrid Oterholm Hoem, til VG Reise.

Cruiseturistene brukte i alt 12.1 milliarder kroner på sine cruisereiser til Norge i fjor. Men det meste ender i utlandet. Totalt tilfaller 2,3 milliarder kroner av cruisepassasjerenes forbruk norsk næringsliv, viser Innovasjon Norges halvårlige turistundersøkelse. 1,1 milliarder kroner av dette er en anslått norsk andel av det de bruker til rederisolgte aktiviteter i land (50/50-deling mellom rederi og Norge)

I gjennomsnitt bruker cruisegjestene 860 kroner hver dag de er i land.

Når turistene sier at de har brukt så mye penger, på hvert landbesøk, så betyr det at de må handle svært mye mer mange steder. Fordi mine kilder melder om langt mindre handelslyst. De mener at gjestene legger igjen småpenger.

Bedre enn sannheten? Og mange av landbesøkene i Norge skjer på søndager, med lukkede butikker. I tillegg er svært mange reisende par, som altså skal bruke 1720 kroner per døgn - dersom det de svarer er riktig... For det er grunn til å spørre om gjennomsnittsturistene med cruiseskip virkelig legger igjen denne summen Erfaringer fra slike spørsmål til nordmenn er at de svarer noe annet en det som viser seg å være helt sant… Vi liker å fremstå som bedre enn vi er.

Cruisetrafikken er turismens mest elskede hos noen - og hatet av andre. Tallene fra SSB/IN-undersøkelsen kommer til å bli brukt for alt det er verd - av begge leire.