Bli med på grenseløs stisykling - midt i Oslo

IMG_4938.jpg

Fra Tryvann til Oslofjorden på sykkel. Høres det fristende ut? Slik kan du gjøre det - alene eller sammen med andre.

Fine grusveger, smale stier, enkle gang- og sykkelstier med asfalt. Og noen få hundre meter på bilveg. Dette er det som venter deg dersom du blir med på stisykkeltur fra Tryvann øverst i Holmenkollen og ned til Lysaker ved Oslofjorden. Deler av turen går på grensen mellom Oslo og Bærum.

Med utsikt mot Holmenkollen. Alle foto: Odd Roar Lange

Jeg ble med Aslak Mørstad fra Letth og Martin Lien fra Norrøna på en spektakulær sykkeltur. Fra fjell til fjords. Og - i motsetning til Martin og Aslak som er svært erfarne stisyklere - har jeg prøvd dette kun noen få ganger. Nok til å vite hvordan jeg skal gjøre det, men for lite til å lykkes hele tiden...

Godt turfølge

Men, karene hadde tålmodighet til å bremse mer enn de vanligvis pleier, og til å stoppe mange nok ganger til at turen nedover forbi hoppbakkene, forbi t-banestasjonene, gjennom småhusbebygelsen og forbi Bogstad Golfbane ble en fantastisk reise. Og så startet selve stisyklingen. Langs østsida av Lysakerelva, mellom grønne trær og små knauser. Er du mer erfaren så kan du velge stien som går på vestsida.

På vei langs Lysakerelva

- Den er mer teknisk krevende og med flere bratte nedoverbakker og stigninger. Her må du ha litt større fart, sier Martin Lien

Det er selvsagt mulig å tråkke på så hardt du klarer. Men ikke gjør det første gangen. Fordi det er mange stier som er "lukket" med små sluser der du skal ut på bilveg. Og disse er lurt å kjenne til... Og, det er mange turgåere med og uten hund langs løypa. Det handler om å vise hensyn.

Aslak Mørstad fra Letth og Martin Lien fra Norrøna.

Sykkelleie

Vi leide sykler fra Tryvann Sommerpark. Her kan du også bestille henting av sykkelen etter at turen er over. Det kan være praktisk, for å slippe å sykle bratte motbakker tilbake. Et alternativ for tilbakelevering er å ta toget fra Lysaker til Oslo S, og deretter T-banen til Holmenkollen. Gå av på Voksenkollen og følg skiltingen opp til Tryvann Sommerpark. Det er gode parkeringsmuligheter på toppen.

Toppenavnorge Stisykling Oslo

Pris for leie av en sykkel er 380 kr per dag. Husk hjelm, kr 100.

Bruk gjerne sykkelhansker også. Det sparer hendene for mye belastning.

Bekledning

Stisykling er blitt mer og mer populært mange steder i landet. Det har gjort at Norrøna har laget en egen kolleksjon med klær som passer til formålet. Jeg har testet Norrøna Fjørå har gode erfaringer med plaggene. Både fordi de tåler en trøkk når (ikke hvis) jeg går overende. Og tørker fort nok når de blir våte.

På beina velger jeg vanlige joggesko eller lette tursko. På hodet er det en selvfølge med hjelm - og bruk gjerne briller for å verne øynene.

På nye turstier på grensa mellom Oslo og Bærum.