12 steder å reise til i Norge i 2021 - måned for måned

Få tilbake reisegleden - dette er noe å se opp for

Legg ut på tur i Norge i 2021.                                                                  Foto: Odd Roar Lange

Legg ut på tur i Norge i 2021. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Er du klar for reiseopplevelser i 2021? Da er det bare å finne frem kartet (bruk gjerne google earth) og en kalender. Norge er fortsatt ditt nærmeste og beste ferieland. Og ved starten av året er det en perfekt mulighet til å legge oppe en reisekalender med {minst} én reise i Norge hver måned frem til 1. januar 2022.

Her er mine tips for 12 reiser - 12 måneder i 2021.

Januar

Velg et reisemål ikke langt unna der du bor. Sett et passer på stedet der du bor (bruk igjen gjerne google earth) og reis maksimalt fem mil unna hjemstedet ditt. Du kommer til å finne en rekke flotte reisemål å velge mellom. Velg et som du har som sommerfavoritt, og utforsk stedet på vinterstid, eller sett av en dag eller to til å besøke stedet som du har drømt om å besøke i mange år, men alltid utsatt å reise til. Tiden er inne nå.

Februar

Du utvider horisonten, og velger 10 mils avstand fra stedet der du bor. Velg et sted hvor du vet at noen av dine forfedre kom fra. Hvor kom dine oldeforeldre fra, eller besteforeldre? Er det et spor du kan følge her? Ta en gikk i digitale kirkebøker, let i gamle familiealbum eller kontakt noen i familien som har god oversikt. Reis på oppdagelsestur i familiens fotspor. Ta en overnatting på et egnet overnattingssted og slå gjerne av en prat med lokalbefolkningen som kan gi deg mer informasjon om stedet som familien din kommer fra.

Mars

Vestliaheisen i Geilo                                                                                           Foto: Paul Arthur Lockhart

Vestliaheisen i Geilo Foto: Paul Arthur Lockhart

Geilo er tilbake som Norges beste skidestinasjon. Det mener i alle fall juryen i World Ski Awards - som har satt Geilo på toppen av en rekke fine norske skidestinasjoner. Fraværet av utenlandske gjester gjør at det er god plass i bakker og løyper. Og dette er forhåpentligvis den siste vinteren du har muligheten til å oppleve så god plass i skiheisene og bakkene.
Husk at mange hotell og overnattingsbedrifter har gode tilbud og gode avbestillingsordninger. Geilo har mange gode hotell. Jeg anbefaler gjerne Vestlia.
Les mer om Geilo her.

April

Årets påske kommer i overgangen mars/april. Så denne gangen får du med deg det beste av de to månedene. Lengre og lysere dager, men fortsatt full vinter de fleste steder. Turen denne måneden går til fantastiske Svalbard. Det arktiske øyriket som mange drømmer om, men som alt for mange nordmenn ennå ikke har besøkt. Dersom du lurer på hvordan du kler deg på Svalbard så er det hjelp å få her.
Gå på opplevelsestur i selve Longyearbyen, bli med på scootersafari til østkysten på jakt etter isbjørn - eller bli med på hundekjøring. Svalbard er full av opplevelser. Du kommer til å ønske deg tilbake - så nå er du advart. Mine favoritter er Funken Lodge og Fangstmannhotellet.
Les mer her.

Mai

Trollstigen med sykkel, el-sykkel eller bil.                                    Foto: Odd Roar Lange

Trollstigen med sykkel, el-sykkel eller bil. Foto: Odd Roar Lange

Det er ikke mye som slår vakre Vestlandet i mai. Blå fjorder, grønne bjørkekledde lier og hvite fjelltopper. Vi snakker om selve ikonet av norske naturopplevelser. Jeg vil anbefale spesielt to steder denne måneden, i alle fall dersom du velger den siste halvdelen av måneden.
Åndalsnes har på dette tidspunktet fått sin gondol til toppen av fjellet Nesaksla. Herfra kan du se en stor del av Romsdal, og en del av Sunnmøre. Og når du først har nytt utsikten, ta bilturen over Trollstigen som fører deg til Valldal på Sunnmøre. Derfra tar du reisen til Geiranger.

Juni

Toscana? Nei Stange, som er verd å besøke i 2021. Bli med på stolpejakt. Foto: Odd Roar Lange

Toscana? Nei Stange, som er verd å besøke i 2021. Bli med på stolpejakt. Foto: Odd Roar Lange

Hamarregionen har tatt store skritt for å bli en mer populær og attraktiv reiselivsdestinasjon i Norge. Samarbeidet mellom kommunene Hamar, Løten, Stange og i tillegg Ringsaker har gitt gode resultater. I tillegg har kommunene og private aktører investert i å utvikle reiselivsproduktet.
Ta en tur til Hamarregionen i juni og prøv selv. Enten det er en tur på Mjøsa, en guidet omvisning på Domkirkeodden, klatreparken, jernbanemuseet eller en tur til Munchsenteret. Eller, hvorfor ikke legge årets venninnetur til Hamarregionen?
Nå har jeg nevnt bare noen få av attraksjonene.
Du kan lese mer om dem her.

Juli

Turen går nordover, til uforglemmelige Helgelandskysten. Kanskje den fineste delen av Norge. En ting er de flotte naturen, havet, øyene og fjellene. Men det er noe eget med folket. Det er gjestfriheten, humoren, selvironien og livsgleden. Jeg savner den allerede.
Kjør gjerne Riksvei 17 men ikke vær opptatt av å rekke hele Helgelandskysten i et jafs. Ta deg noen dager i ro og mak på Vega, Dønna eller Rødøy. Eller finn din egen favoritt. Jeg tror det skal godt gjøres å bli skuffet.
Les mer her.

August

Velkommen til vakre Grimstad.                                                                  Foto: Odd Roar Lange

Velkommen til vakre Grimstad. Foto: Odd Roar Lange

Sørlandet venter. Med varme svaberg, de små byene, hyggelige butikkene, ferske reker, en flaske riesling og deilige solnedganger. Sørlandet er det nærmeste du kommer Danmark, i dobbel forstand. Både når det gjelder morgenbad i soloppgang og nattbad i morild, men også når det gjelder klima og geografi.
Ikke noe galt med Kristiansand og Arendal, men prøv gjerne å ta turen til de små stedene.
Bli her noen dager, finn roen - og skaff deg noen gode tips fra lokalbefolkningen. Mine favoritter: Strand Hotel Fevik ved Grimstad og Det Lille Hotel i Risør.

September

Å i Lofoten har alt et vakkert fiskevær skal ha.                                  Foto: Odd Roar Lange

Å i Lofoten har alt et vakkert fiskevær skal ha. Foto: Odd Roar Lange

Det er ingen tvil: Turen bør gå til Lofoten. Hovedsesongen er over for denne gang, men turiststedene er ennå ikke stengt for sommeren. Ta gjerne turen helt ut til fiskeværet Å. Den lune stemningen, fine naturen, spennende historien og hyggelige menneskene er med på å gjøre oppholdet uforglemmelig. Fra Å er det kort vei til blant annet Reine og øvrige attraksjoner i Moskenes kommune. Her finner du enda flere aktiviteter. Hva med en fjelltur til Reinebringen.
Mine favoritter: Reine Rorbuer og Å Rorbuer.

Oktober

Er du klar for stormwatching.                                                         Foto: Odd Roar Lange

Er du klar for stormwatching. Foto: Odd Roar Lange

Ikke noe er så fascinerende som en skikkelig vestlandstorm, når man står i trygge omgivelser og kjenner uværet riste i kroppen. Les Thetravelinspectors reportasje om stormwatching her.
Ta turen til den ytre delen av Vestland fylke, og gjerne til den nordlige delen - som tidligere het Sogn og Fjordane. Ytterst i Nordfjord finner du mange flotte steder. Det samme gjør du hvis du besøker Værlandet og Knutholmen, der Sognefjorden vider seg ut og møter storhavet. Les mer om stormkikking på vestlandet her.

November

Hotel Amerikalinjen i Oslo. Et av de beste hotellene i Oslo.                   Foto: Odd Roar Lange

Hotel Amerikalinjen i Oslo. Et av de beste hotellene i Oslo. Foto: Odd Roar Lange

Den kanskje «vanskeligste» reisemåneden i Norge fordi mye av reiselivet har sesongstengt, vi merker at dagene er blitt mye kortere - og været er ustabilt. Det er vrient å planlegge.
November 2021 kommer til å se veldig annerledes ut enn samme måned i 2020. Vaksinasjonsprogrammet har fått skikkelig feste, og det er igjen klart for «storbyferie i Norge». Mitt tips: ta toget til enten Oslo, Bergen eller Trondheim. Sett pris på en skikkelig deilig «storbyferie» i eget land. Kanskje på tide å starte årets julehandel. Det er jo godt med alt som er unnagjort …

Desember

Bli med i jakten på nordlyset.                                                                       Foto: Odd Roar Lange

Bli med i jakten på nordlyset. Foto: Odd Roar Lange

Kysten på langs. Hurtigruten og Havila Kystruten er i gang med sine kystseilaser. Bli med på tur, jakten på nordlyset, spis den gode norske maten, få med dere de fine historiene og stille stedene. Det er desember og ikke all verden som skjer i land på disse rundreisene. Men nyt det beste av Norge i tiden med det vakre lyset. Se solstripen mellom himmel og hav, opplev værskiftene, les en bok.
Det er også tiden for å glede seg til et nytt reiseår i 2022.
Vår tid - den er her nå.