Nå kan du bli den perfekte norgesferie-gjesten

De ti enkle budene for gode gjester

Foto: Odd Roar Lange

Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Det finnes så mange skal turister og reisende: De late, de spreke, de rike, de erfarne, de raske, de flyvende, de svømmende og mange, mange andre. Men felles for alle er at de bør være en ansvarlig gjest. Og hvordan blir man så dét?
Ta en kikk på denne lista som er satt sammen av Visit Rjukan.
Den gjelder for alle som skal på ferie i Norge i sommer - uansett hvilken del av landet du skal besøke.

  • 1. Ta vare på kulturen og tradisjonene

    Besøk og bli kjent med den lokale arven og kulturminnene, men opptre slik at det ikke blir skade på gjenstander eller naturen rundt. Få gode tips til opplevelser fra lokale verter. Respekter privat eiendom.

  • 2. Spis og handle lokalt

    Støtt lokalsamfunnet ved å handle lokalt. Nyt gjerne en handletur der du finner de små lokale butikkene som er avhengig av deg. Mange serveringssteder tilbyr lokalprodusert og/eller hjemmelaget mat og drikke. Benytt deg av disse.

     3.  Vis respekt for husdyr og vilt

    Nyt synet av beitedyr og ville dyr, men gjør dette på god avstand for å unngå å påføre de unødig stress. Vi anmoder om å følge regler om båndtvang for hunder. Selv den minste hund kan gjøre skade, så båndtvang gjelder for alle hunder.

  • 4. Gå trygt i fjellet

    Været skifter veldig raskt i fjellet og på sjøen. Sjekk derfor yr.no  før du drar ut, slik at du er best mulig forberedt. Det samme gjelder for deg som skal ut på sjøen. Ta med ekstra klær og mat, selv på en kort tur. Vi anbefaler også at du tar med kart og kompass.

  • 5. Bidra til sporløs ferdsel

    Nyt naturen og bidra til at alle får samme fine opplevelse. Følg stiene og unngå at nye blir dannet. Ikke bygg nye varder. Du kan plukke bær, sopp og planter for eget bruk. Husk å kjøpe fiskekort om du vil fiske. Les mer her om hvordan du kan bruke naturen på Mijødirektoratets hjemmeside om Allemannsretten - og -plikten.

  • 6. Ta ansvar for eget avfall 

    Du finner ingen avfallsbøtte i naturen, så ta alt med hjem igjen eller til nærmeste avfallspunkt. Ikke legg avfall utenfor avfallsbøtten. Er det fullt må du ta det med deg videre. Bruk minst mulig emballasje og engangsservice.
    Fjern hundelort og legg aldri igjen hundeposer i naturen.

  • 7. Bruk etablerte toaletter

    Norge er vidstrakt, og det kan være et stykke til nærmeste toalett. Vær også oppmerksom på at noen av toalettene i Norge er tilbud fra private drivere som må ta betalt for bruken dersom man ikke er deres gjester. Hvis det ikke er et toalett i nærheten, og dette gjelder når du er på tur ute i naturen, finn et egnet sted og skjul alt med stein eller mose.
    Putt helst toalettpapiret i en plastpose og ta det med hjem/egnet søppelkasse. Bruker du våtservietter, disse tas med, da de brytes sakte ned. Tenk alltid på den som kommer etter deg.

  • 8. Vis grill- og bålvett

    Bruk etablerte bålplasser, ikke engangsgrill. Ikke tenn bål på svaberg. Og i perioden 15. april – 15. september er det generelt bålforbud i skog og mark. Sjekk skogbrannfare på yr.no. Og dette er sannheten om det å tenne bål, ferdes i naturen, bade naken og mye mer i sommer.

  • 9. Vær en hensynsfull bilist

    Veiene i Norge er ofte smale og svingete. Hold siden din og slipp andre forbi der det er mulig. Vil du nyte utsikten ber vi deg om å stoppe bilen eller være passasjer.

  • 10. Følg gjeldende smittevernregler

    Se fhi.no for oppdatert informasjon.

God tur i Sommer-Norge, og som en takk til Rjukan for lånet for Norgesferiereglene tipser jeg selvsagt gjerne om 7 gode grunner til å reise til Rjukan i sommer.