Dette er er sannheten om hva du har lov til ved sjøen

Alt du trenger vite om å tenne bål, bade naken, telte eller fortøye båten.

Grunneiere kan ikke sette opp en strandstol dersom det er for å "jage bort andre" .
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): I Norge har vi den såkalte strandloven som regulerer hva vi har lov til og hva vi ikke har lov til i 100-metersonen fra sjøen og vassdrag.
Og vi har både friluftsloven og allemannsretten som gir alle adgang til å ferdes i strandsonen selv om eiendommen eies av andre. 

Men, selv om loven er på din side så er det alltid lurere å bruke sunn fornuft og høflighet framfor å hevde sin rett og å ta en krangel. På den annen side - ikke la kjipe grunneiere jage deg bort dersom du faktisk har lov til å ferdes der du er.
Her kan du lese mer om dette.

Gå, men ikke stå

Å slå seg ned på stranda ved en hytte som ligger helt ved sjøen er ikke tillatt. Men grunneieren kan ikke nekte deg å gå over stranda hans/hennes.

Strandeieren - eller andre- kan heller ikke sette ut en strandstol, badesko, sette opp en flaggstang eller andre gjenstander som har til hensikt å sørge for en form for privatisering som oppfattes som krenkende og som stengsel for andre.

Du kan altså ikke ta «sydentrikset» ved å stå opp tidlig om morgenen, sette ut strandstoleneller legge ut badehåndkledet i fjæra for så å komme tilbake først godt ut på formiddagen.

I utgangspunktet har du lov til å bade de aller fleste steder, så lenge det ikke handler om å slå seg til eller ankre opp helt inntil en bebodd hytte, hus eller fritidseiendom. Du har rett til å gå i land ved en brygge, men ikke nødvendigvis lov til å fortøye der. Dette handler egentlig om sunn fornuft. Er du til åpenbar sjenanse for grunneieren så skal du avstå, mens grunneieren samtidig skal være raus dersom noen ønsker å bruke strandsone.

Badebøyene

Ikke fortøy båten din innenfor badebøyene. Foto: Odd Roar Lange

Dersom du ferdes i båt i nærheten av en offentlig badestrand er det ofte lagt ut gule badebøyer for å sikre trygg bading innenfor badebøyene.
Det er ikke lov å fortøye i bøyene eller innenfor bøyene.
Varsom ferdsel med badebåt, kajakk eller kano vil være greit så lenge den som er i båten tar tilbørlig hensyn til alle badende.

 

 

Maling forbudt

Dersom du eier en strand eller svaberg så er det ikke tillatt å male "privat" eller "adgang forbudt" på plakater eller steiner/svaberg. Dette regnes som sjikanøse stengsler. Det samme gjelder dersom du lager et gjerde, brygge e.l. som har til hensikt å hindre fri ferdsel i strandsonen.

Bade naken

På en offentlig badestrand er det i Norge vanlig å bruke badetøyet. Men dersom du bader uten klær på et sted som ikke er til sjenanse for andre så kan du gjøre som du vil så lenge det er anstendig oppførsel. Hva som regnes som uanstendig endrer seg over tid, og så lenge du følger «Kardemommeloven» vil nakenbading sjelden være en prioritert sak verken hos politiet eller domsstolene. 

Mens dansker og tyskere har et åpent forhold til nakensoling er det ikke helt slik i Norge - ennå. Foto: Odd Roar Lange

 På en offisiell naturiststrand er nakenbading tillatt av myndighetene, mens en uoffisiell naturiststrand er etablert gjennom sedvane. Naturiststrendene er offentlige områder og kan besøkes av alle, skriver Scandinavianaturist som har laget denne oversikten over naturiststrender.

Telttur

Friluftsloven gir deg rett til å telte i inntil to døgn i utmark, men minst 50 meter fra bebodd hus eller hytte. Dette er 100 meter kortere enn den generelle regelen i loven. Etter to døgn må teltet flyttes (eller du kan selvsagt gjøre en avtale med grunneieren). 
Her kan du lese mer om teltreglene.

Bålbrenning - ikke helt forbudt

Tidligere har det vært et generelt bålforbud i nærheten av skog og mark i hele Norge om sommeren. Fra nyttår ble reglene endretog i perioden 15. april til 15. september gjelder forbudet «i eller i nærheten av skog og annen utmark», mens det blir det tillatt «å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann». 

Du har lov til å tenne opp en grill i fjæra eller på snaufjellet, så fremt det er i trygg avstand fra all brennbar vegetasjon. Det er den som tenner bålet som også har ansvar for at det slukkes. Og - husk at det kan være lokale totalforbud ved tørke! 

Å tenne bål direkte på svabergene er alltid en dårlig løsning fordi det etterlater seg stygge og ikke reparerbare sår i naturen.

Båtføreransvaret

Husk at motorbåtfører alltid har vikeplikt overfor nyttefartøy, seilbåter (som seiler) og også for kajakker, kanoer som kommer fra styrbord (høyre) Båtføreren skal også sørge for at det er flytevester til alle om bord.

Minner også om at kajakkpadlere har vikeplikt for nyttetrafikk og for seilbåter som seiler (det vil si ikke går for motor). Dessuten har padlere vikeplikt for seilbåter som går for motor og for motorbåter som kommer fra høyre (styrbord).

Dersom du er født etter 1. januar 1980 og fører båt som er over 8 meter lang og/eller har større motor enn 25 hk så må du ha båtførerprøven. Er du under 16 år så må båten ha motor som er under 10 hk, være kortere enn 8 meter og ikke går raskere enn 10 knop. Det er nok at én av de tre faktorene er oppfylt for at kravet om båtførerprøve inntrer.